Maria Roos, arbetsterapeut vid specialistteamet för cancerrehabilitering, Sundsvalls sjukhus, är Årets arbetsterapeut 2024 och Emilia Björkman, Lunds universitet, är Årets arbetsterapeutstudent. Stort grattis! Här kan du läsa motiveringarna.
Varför en utmärkelse?
Med avstamp i förbundets vision om att kunskapsbaserad arbetsterapi är en erkänd väg till ett jämlikt och hållbart samhälle, är inriktningen för utmärkelsen Årets arbetsterapeut att visa värdet av arbetsterapi på etablerade och nya arenor. Utmärkelsen delas ut till den arbetsterapeut, eller arbetsterapeuter, som genom ett aktivt arbete visat värdet av arbetsterapi och därmed bidragit till professionens utveckling och i förlängningen till en vardag som fungerar och känns meningsfull för de personer som får arbetsterapi.
För att arbetsterapi ska få ett större erkännande och arbetsterapeuter den lön som vi förtjänar, behöver vi tillsammans få omgivningen att förstå och värdera våra insatser på ett annat sätt än i dag. Årets arbetsterapeut och student är en del i det arbetet.
Vi vet att våra studentmedlemmar genomför fantastiskt bra insatser under grundutbildningen – förbundet vill höra om det så att vi kan uppmärksamma och sprida som goda exempel och inspiration i våra kanaler.
Nominering
Kriterier för nominering
En student kan nominera sig själv eller en medstuderande och handledare eller lärare kan nominera en student eller flera studenter om det är fråga om ett grupparbete. Om du nominerar dig själv ber vi dig att ange en referensperson.
- Den/de nominerade måste vara medlem/medlemmar i Sveriges Arbetsterapeuter.
- En grupp där någon/några inte är medlemmar kan nomineras, men det är endast förbundets medlemmar som får ta emot utmärkelsen.
- De insatser som nomineras för utmärkelsen ska ha godkänts/utförts från januari 2023 till juni 2024.
Exempel för nominering
Utmärkelsen kommer att delas ut till den student, eller studenter, som under grundutbildningen utmärkt sig särskilt och visat värdet av arbetsterapi och därmed bidragit till professionens utveckling, i till exempel:
- Sitt examensarbete och vad det har lett till, det vill säga hur arbetet har kunnat visa värdet av arbetsterapi. Examensarbetet kan bifogas i nomineringen som en bilaga men observera att det alltid är motiveringen som juryn fattar beslut utifrån. Motiveringen måste vara utförlig och tydligt beskriva hur arbetet har visat värdet av arbetsterapi.
- En uppgift eller förbättringsarbete under exempelvis VFU eller utlandsstudier
- Ett opinionsbildande arbete
Ovanstående är bara exempel. Även andra insatser som visar värdet av arbetsterapi kan nomineras.
Pris och utdelning
Utöver äran belönas vinnaren/vinnarna i kategorin student med 5 000 kronor (i en grupp delar deltagarna på summan), diplom och blommor. Tillkännagivandet sker under högtidliga former på ett frukostwebbinarium i anslutning till Arbetsterapins dag den 27 oktober där vinnarna presenteras av förbundsordförande Ida Kåhlin.
Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.
Inspireras av tidigare års vinnare
Hólmfríður "Frida" Ásbjarnardóttir, Karolinska Institutet, blev Årets arbetsterapeutstudent 2023. Här kan du läsa om och inspireras av alla tidigare års vinnare.