Ha koll (LGO-S) är ett arbetsterapeutiskt interventionsprogram som riktar sig till vuxna personer med bristande tidshantering och organisationsförmåga. Det är en gruppintervention "i kursformat" som omfattar 15 gruppträffar med klienter och som förslagsvis ges en gång per vecka. De första tio gruppträffarna har fokus på tidshantering och de fem efterföljande gruppträffarna fokuserar på planering och organisationsförmåga.
Manualen Ha koll (LGO-S) med tillhörande självskattningsinstrument ATMS-S, bildspel, arbetsblad och egenuppgifter hittar du i webbutiken. Här kan du även läsa mer om interventionens utveckling och teoretiska grund, avsedda användare, målgrupper, innehåll och tillämpning.
Akademins kurs
Kursen i Ha koll ger dig kunskaper och färdigheter att komma igång och utöva interventionsmetoden. Kursen är inte obligatorisk för att få vara gruppledare och utöva metoden, men upphovsrättsinnehavaren rekommenderar starkt att gå kursen som även ger dig en certifiering i metoden.
Syftet med certifieringen är att säkerställa att du kan använda metoden som det är avsett. Certifieringen är det bästa sättet att säkerställa att metoden används på det sätt som forskningen har visat evidens för.
Kursen innehåller utbildning i de teorier och metoder som understödjer organisation av tid samt hur man planerar och hanterar sin tid i vardagen utifrån självskattning och gruppbehandling.
I kursen ingår även bedömningsinstrumentet Aktivitet i tid med struktur (ATMS-S) som kurslitteratur. Denna självskattning används för personcentrerad utvärdering av interventionen.
Kursen består av självstudier, två kursdagar, en inlämningsuppgift som innebär att genomföra metoden och ett uppföljande certifieringswebbinarium. Kursdagarna består av föreläsningar, gruppdiskussioner, färdighetsträning för att underlätta implementeringen av bedömningsinstrumentet och interventionsmetoden.
Läs mer om kursen och anmäl dig i kurskatalogen.
Det lönar sig att vara medlem
Som medlem betalar du bara halva priset på Akademins kurser och publikationer och prioriteras alltid vid kursantagning.
Bli medlem nu!Vanliga frågor kring kursen
Frågorna är besvarade av kursledarna Gunnel Janeslätt och Marie Donlau som även varit med att översätta och bearbeta den svenska versionen.
Det finns egentligen inget antal gruppmedlemmar som är ”bäst”. Det handlar om individernas möjlighet att delge varandra, ”orka” vara i grupp. Inom öppenvården behöver man ibland bjuda in några extra personer på grund av sena avhopp. En grupp på cirka sex personer kan vara optimalt, men det är du som gruppledare som får ta beslutet, det går bra med färre och fler deltagare.
Ha Koll är från början utvecklat för personer inom slutenvården. Suzanne White, upphovspersonen bakom metoden, arbetade med personer som var inneliggande inom psykiatri, även för missbruk.
Det finns i dag ingen studie för hur personer med specifikt psykos har nytta av den här interventionen.
Vi har mycket goda erfarenheter av materialet så här långt, forskning pågår! Genom att utbilda arbetsterapeuter inom olika områden som provar materialet kan vi tillsammans fortsätta att utveckla vår metodik för att ge stöd inom tidshantering.