Personer som har svårt att sköta sitt boende, skola och arbete, eller saknar en meningsfull fritid, kan få stöd av en arbetsterapeut. Arbetsterapeuter arbetar med människor i alla åldrar – unga som gamla. Allt från små barn med funktionsnedsättning, som behöver stöd i utvecklingen av sina motoriska, kognitiva och sociala färdigheter, till äldre personer som behöver en anpassad hemmiljö för att klara vardagen. Även närstående kan få stöd av arbetsterapeuten.
Arbetsterapeutens arbetsuppgifter
Arbetsterapeuten utgår från ett personcentrerat arbetssätt vilket betyder att utgångspunkten för alla insatser är individens egen uppfattning om sin situation och sina behov. Arbetsterapeutens insatser sker ofta på individnivå men också på grupp- och samhällsnivå.
På individnivå utreder och bedömer arbetsterapeuten personens behov och förutsättningar för aktivitet och delaktighet i relation till omständigheterna i personens nuvarande tillvaro. Exempelvis hos en person som fått en stroke och är på sjukhus, men ska skrivas ut, eller hos en elev som har svårt att klara skolan, har haft problematisk skolfrånvaro eller är i behov av hjälpmedel för att planera, strukturera eller organisera sitt skolarbete. Arbetsterapeuten gör en analys för att identifiera vilket stödbehov personen har och insatserna genomförs och utvärderas sedan tillsammans med personen. På så sätt bidrar arbetsterapeutens insatser till att förebygga ohälsa och främja hälsa och välbefinnande.
På grupp- och samhällsnivå arbetar arbetsterapeuten med exempelvis utredning, konsultation/handledning, utbildning, samhällsplanering och andra åtgärder för ökad fysisk, kognitiv och social tillgänglighet och delaktighet.
Arbetsterapeuter arbetar ofta i team tillsammans med andra legitimerade yrkesgrupper, exempelvis fysioterapeut och läkare, men också med dietister, logopeder, psykologer, biståndshandläggare och sjuksköterskor.
Arbetsterapeuter finns på olika nivåer inom vården – på sjukhus, vård-/hälsocentral, på äldreboende eller inom omsorgen, men arbetar även inom skolan, företagshälsovården och statliga myndigheter som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Kriminalvården.
Ett viktigt område är digital tillgänglighet eftersom samhället blir allt mer digitaliserat. Arbetsterapeuter har kompetensen att bedöma de färdigheter som krävs av människor för att delta i digitala aktiviteter men också vad som behövs för att skapa en digital miljö som är tillgänglig för alla. Detta är kompetens som arbetsterapeuter även kan bidra med i utvecklingsprocesser av digitala system, verktyg och tjänster.
Kompetensbeskrivningar
Sveriges Arbetsterapeuter har tagit fram kompetensbeskrivningar som syftar till att tydliggöra vilka krav som kan ställas på arbetsterapeutens yrkesutövande.
Ett legitimationsyrke
Arbetsterapeut är ett legitimationsyrke och endast den som är legitimerad får arbeta som arbetsterapeut. Läs mer om legitimationen här.
Arbetsterapeututbildningen
Här hittar du information om arbetsterapeututbildningen.
Filmer och broschyr om arbetsterapeutyrket
Även filmen Because of Occupational Therapy ger en bild av yrket på ett lekfullt och tillgängligt sätt.
Den här broschyren innehåller lättillgänglig information om arbetsterapi. Du får möta fyra personer som berättar om hur de fått stöd av en arbetsterapeut.