I första hand rekommenderar vi att man inte förkortar alls, men finns ett behov av förkortning, exempelvis i en journalanteckning, föreslår vi att man använder leg. arb.ter. eller arb.ter. Använd inte AT eller at eftersom det lätt förknippas med AT-läkare.
Fråga: Jag är snart klar med min utbildning och har redan fått anställning som arbetsterapeut. Troligen kommer jag inte hinna få min legitimation innan jag börjar min nya anställning. Är det något särskilt jag behöver tänka på när det gäller titel och arbetsuppgifter?
Svar: Arbetsterapeut är en skyddad yrkestitel. Det innebär att du inte får kalla dig arbetsterapeut innan du har fått din legitimation. Skyddet gäller även beteckningen legitimerad. Sedan är det din arbetsgivare som bestämmer vilka arbetsuppgifter som du får utföra i väntan på din legitimation.
Verksamhetschefen är ytterst ansvarig att verksamheten uppfyller kraven på god och säker vård, vilket bland annat innebär att ha personal med rätt kompetens för sina arbetsuppgifter. Sveriges Arbetsterapeuter rekommenderar stor försiktighet att arbeta fullt ut för arbetsterapeuter som har genomgått hela utbildningen men ännu inte har fått sin legitimation.
Fråga: Jag blir ibland tillfrågad om konsultation av kollegor. Kan jag som legitimerad arbetsterapeut ta del av en patients journal utan att först ha träffat en patient?
Svar: Enligt patientdatalagen får den som arbetar hos en vårdgivare ta del av dokumenterade uppgifter om en patient endast om han eller hon deltar i vården av patienten eller av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete inom hälso- och sjukvården. Om du bidrar med din kompetens i samband med vården av en patient så deltar du i vården även om du inte har träffat patienten.