Etisk kod för arbetsterapeuter syftar till att ge vägledning och stöd för reflektion och analys vid professionsetiska ställningstaganden. Den är inte ett juridiskt dokument och åsidosätter därmed inte gällande lagar och förordningar.
Ny upplaga!
Vid 2024 års fullmäktige antogs förslag till en uppdaterad Etisk kod för arbetsterapeuter. Den har nu lanserats och är främst tänkt som pdf-fil för egen nedladdning.
Den reviderade etiska koden har nytt omslag och genomgående bearbetade texter. De främsta förändringarna rör ändring från ”etiska skyldigheter” till ”etiskt ansvar” och tillägg av vissa etiska principer. Modell för etisk analys som tidigare låg som bilaga har nu istället placeras som ett stöd tillsammans med exempelsamlingar här på webbsidan.
I den etiska koden definieras inledningsvis professionens mål, grundantaganden och uppgifter. Därefter beskrivs arbetsterapeutens etiska ansvar gentemot berörda parter: person, närstående, professionskollegor och andra yrkesutövare, studenter, arbetsgivaren, allmänhet och samhällsaktörer. Avslutningsvis beskrivs etiska skyldigheter i samband med forskning och utvecklingsarbete. Den etiska koden är tänkt att harmonisera med andra betydelsefulla dokument såsom WFOT Guiding Principles for Ethical Occupational Therapy (2024).
En professionsetisk kod kan aldrig vara fullständig i sin beskrivning av hur professionsutövaren ska handla i varje situation. De ansvar som beskrivs i den etiska koden för arbetsterapeuter behöver därmed tolkas utifrån aktuell situation. Omständigheter kan försvåra att på en och samma gång följa alla ansvar som beskrivs i den etiska koden. Det kan uppstå situationer där den etiska koden inte ger ett bestämt svar och där arbetsterapeuten kan hamna i olika konflikter. Det kan vara en konflikt där professionens målsättning ställs mot personens rättigheter eller där olika personers rättigheter kommer i konflikt genom att de inte går att samtidigt tillgodose, till exempel på grund av resursbrist. En persons rättigheter kan även komma i konflikt med närståendes rättigheter.
Den etiska koden innehåller inte färdiga svar på hur sådana konflikter ska lösas. Den tydliggör dock vilka utgångspunkter arbetsterapeuten har för att fatta beslut om sitt handlande. Den lyfter fram olika faktorer som arbetsterapeuten måste uppmärksamma i hens bedömning och hjälper på så sätt till med en analys av den konflikt hen står inför. Frågor som arbetsterapeuten ställer sig kan vara: Hur förhåller sig olika möjliga handlingsalternativ till den etiska koden? Är någon regel direkt tillämpbar? Det slutgiltiga avgörandet måste vara arbetsterapeutens eget.
Modell för etisk analys
Som ett komplement till den etiska koden finns även en modell för etisk analys framtagen av förbundets etiska råd. Det tre stegen i denna modell är: 1. Formulering av problemet, 2. Analys av problemet samt 3. Beslut och handling.
Exempelsamling
Till den etiska koden har förbundets etiska råd tagit fram ett antal exempel/fallbeskrivningar (pdf-filer) och som uppdateras kontinuerligt. Exemplen kan med fördel användas som diskussionsunderlag under utbildning eller tillsammans med kollegor.
Förbundets etiska råd
Om du som medlem vill diskutera någon etisk fråga är du välkommen att kontakta förbundets etiska råd.
Översättning till engelska
En översättning av Etisk kod för arbetsterapeuter kommer under våren 2025.
Referenssättning (APA7)
"Sveriges Arbetsterapeuter. (2024). Etisk kod för arbetsterapeuter. Sveriges Arbetsterapeuter."