Ökad insyn, inflytande och nätverk
Som facklig företrädare lär du känna din arbetsplats på ett helt nytt sätt. Du får ökad insyn i vad som händer och ett brett nätverk både på och utanför arbetet. Att vara företrädare ger dig möjlighet till inflytande i viktiga frågor för dig och dina arbetskamrater. Du får exempelvis rätt till information om organisationsförändringar och kan företräda medlemmarna genom att tycka till och lämna synpunkter innan arbetsgivaren fattar beslut.
Ett smart karriärdrag
Genom uppdraget har du också chans att utveckla din kompetens inom arbetsrätt och organisationsfrågor. Förbundet erbjuder regelbundet utbildning om villkor och rättigheter i arbetslivet. Det är inte ovanligt att den som haft ett fackligt uppdrag senare i livet blir chef. Att vara facklig företrädare kan ge dig en skjuts i karriären!
Ungefär var tionde medlem har ett uppdrag i vårt förbund. Det är många, men ju fler vi blir desto större inflytande får vi!
Fackliga uppdrag på arbetsplatsen
Det är viktigt att det finns en facklig företrädare som kan föra medlemmarnas talan inför arbetsgivaren. Här kan du läsa om vilka fackliga uppdrag du kan ta på din arbetsplats.
Arbetsplatsombud
Som arbetsplatsombud är du länken mellan medlemmarna på arbetsplatsen, arbetsgivaren och Sveriges Arbetsterapeuter. Du är ett bollplank till medlemmarna i frågor som rör deras anställning och arbetsvillkor, exempelvis kring lön och arbetsmiljö. Din uppgift som arbetsplatsombud är också att tillvarata medlemmarnas intressen och företräda dem i fackliga frågor. Du informerar medlemmarna om vad som är på gång på arbetsplatsen och för fram deras synpunkter, önskemål och förslag till arbetsgivaren.
Du använder dina kunskaper och ditt sunda förnuft – men tveka aldrig om att be kansliets ombudsmän om hjälp, de är experter på arbetsrättsliga frågor.
Ni kan vara ett eller flera ombud på arbetsplatsen.
Lokal ombudsman, LOM
Lokal ombudsman, LOM, är ett utökat förtroendeuppdrag och en mer samordnande roll jämfört med arbetsplatsombuden. Till skillnad mot arbetsplatsombuden som blir vald av kollegorna på den egna arbetsplatsen, utses LOM av den lokala kretsstyrelsen. LOM samordnar arbetsplatsombuden och ansvarar för genomförandet av kretsens förhandlingar och löneöversyner, samt håller kretsstyrelsen och berörda medlemmar informerade i dessa frågor.
Skyddsombud
Om du ser ett behov av att påverka och förbättra den fysiska, sociala och organisatoriska arbetsmiljön på din arbetsplats kan ett uppdrag som skyddsombud vara något för dig. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön, men är skyldig att samverka med arbetstagarna. Som skyddsombud företräder du ofta samtliga arbetskamrater – inte bara medlemmar i Sveriges Arbetsterapeuter. Du deltar till exempel i skyddsronder och genomför riskanalyser.
Mer information
Du är alltid välkommen att kontakta förbundets centrala ombudsmän om du vill veta mer om uppdragen. Mejla medlemsradgivning@arbetsterapeuterna.se eller ring 08-507 488 10.
Du kan också läsa mer i broschyren Påverka på jobbet!
Är du redo att ta ett uppdrag?
Arbetsplatsombud väljs av medlemmarna på arbetsplatsen och skyddsombudet oftast av arbetsplatsens lokala fackliga organisation.
Kontakta din lokala kretsstyrelse och informera dem om ditt nya uppdrag. Tillsammans fyller ni i vår anmälningsblankett om fackligt uppdrag, som skrivs under av en representant i kretsstyrelsen och sedan skickas till arbetsgivare och kansliet. Det är först när du är anmäld till arbetsgivaren som dina rättigheter som facklig förtroendeman börjar gälla.