Alla nedanstående svar gäller i normalfallet. Det kan finnas lokala uppgörelser som avviker. Ta därför alltid kontakt med din lokala fackliga organisation för besked.
Arbetsgivaren ska informera den lokala fackliga organisationen om vad som planeras. Arbetsgivaren varslar om driftsinskränkning, det vill säga uppsägningar och/ eller omorganisation. Förhandling om uppsägningarna begärs därefter av arbetsgivaren. Arbetsgivaren ska dessutom i förväg meddela arbetsförmedlingen att företaget tänker säga upp personal på grund av arbetsbrist. Den fackliga organisationen ska alltid få en kopia när det händer.
Arbetsgivaren ska redovisa till facket om bakgrund och orsaker till arbetsbristen: hur stor arbetsbristen är i antalet anställda, hur organisationen ska se ut framöver, vilka befattningar som ska finnas och vilka kvalifikationer som krävs för att bemanna dem. Facket ska då ta ställning till om arbetsbristens omfattning och om kvalifikationskraven är skäliga i förhållande till det arbete som ska utföras efter förändringen.
En uppsägning ska alltid vara skriftlig och överlämnas till dig personligen eller skickas som rekommenderat brev. Företaget är skyldigt att informera dig om uppsägningstider och från vilket datum anställningen upphör samt hur du ska anmäla företrädesrätt till återanställning.
Det beror på vilken anställningsform du har och vad som står i kollektivavtal eller lag. Vid tillsvidareanställning är uppsägningstiden normalt minst en månad. Under uppsägningstiden har du rätt till lön oavsett om din arbetsgivare har eller inte har något arbete åt dig.
Du är skyldig att vara kvar och arbeta under din uppsägningstid om inte annat överenskommits. Däremot har du rätt till ledighet för att söka jobb.
Semesterledighet får inte förläggas till uppsägningstid utan ditt medgivande om din uppsägningstid är kortare än 6 månader. Sparade semesterdagar ska betalas ut efter avslutad anställning. Intjänad kompensationsledighet betalas alltid ut vid anställningens slut.
Om du har varit anställd i sammanlagt mer än tolv månader under de tre senaste åren hos samma arbetsgivare och blir uppsagd på grund av arbetsbrist har du företrädesrätt till återanställning. Om det uppstår behov av arbetskraft har du rätt att bli återanställd. Detta gäller under uppsägningstiden och därefter inom nio månader efter att din anställning upphört. Det gäller samtliga anställningsformer. Vid uppsägning ska du göra anspråk på företrädesrätt till återanställning. När det är gjort ska arbetsgivaren bekräfta detta.
Arbetsgivaren är förhandlingsskyldig med facket när en ny person ska anställas och någon annan har företrädesrätt till återanställning eller till en anställning med högre sysselsättningsgrad. Samma sak gäller om flera personer har företrädesrätt och man ska bestämma vem som ska få återanställning eller en anställning med högre sysselsättningsgrad.
Den som är sist anställd blir uppsagd först. Vid lika anställningstid blir den som är yngre uppsagd före den som är äldre. Även om du har lång anställningstid kan du bli uppsagd om du inte har tillräckliga kvalifikationer för de arbetsuppgifter som återstår. I de fall parterna förhandlar om ”tillräckliga kvalifikationer” ska facket begära kompetensprövning av de tjänster som blir kvar (arbetsgivaren ska bevisa kompetenskraven) och undersöka om den anställde kan skaffa sig tillräckliga kvalifikationer under en skälig inlärningstid. Möjligheten för arbetsgivare att undanta två personer från turordningen gäller endast om arbetsgivaren har högst tio anställda.
Arbetsgivare och fackförbund kan i vissa fall komma överens om en annan turordning. Förhandlad turordning, så kallad avtalsturlista, ska inte göras i lokala överenskommelser utan att man samrått
med berörd avdelningsombudsman.
Ja, under uppsägningstiden har du rätt till ledighet med lön för att besöka arbetsförmedlingen eller på annat sätt söka arbete. Du måste dock ansöka om ledigheten.
Om du är föräldraledig vid uppsägningen börjar uppsägningstiden att löpa först när din föräldraledighet upphör.
Ja, begär ett korrekt ifyllt arbetsgivarintyg, tjänstgöringsbetyg och referenser.
På din första arbetslösa dag ska du skriva in dig som arbetssökande på arbetsförmedlingen. Om du har blivit uppsagd och har arbetat där det finns kollektivavtal kan du få hjälp med att söka nytt arbete genom omställningsstöd eller trygghetsfond.
I ditt medlemskap i Sveriges Arbetsterapeuter ingår en riktigt bra inkomstförsäkring.
Läs mer på vår särskilda webbplats för inkomstförsäkringen. Där hittar du också kontaktuppgifter till kundservice.