Första jobbet

Grattis till ditt nya jobb! Nu börjar en ny spännande tid, men det finns kanske mycket du undrar över. Vad behöver jag tänka på gällande min legitimation? Vilka lagar och regler behöver jag förhålla mig till i jobbet?

Nu när du har tagit steget ut i arbetslivet så står Sveriges Arbetsterapeuter bakom dig. Med arbetsterapeuterna på din arbetsplats och i din regionala krets har du en professionsgemenskap och genom ditt medlemskap får du stöd och hjälp vid de problem som du möter under yrkeslivet.

Förhandla din första lön

Efter examen ska du inte bara hitta ett bra jobb, du ska också få en bra lön. Din första lön beror på flera faktorer och det är viktigt att du är väl förberedd och kan argumentera för din sak.

Som en guide och ett stöd till din första löneförhandling har förbundet tagit fram broschyren Din första lön. Broschyren är en medlemsförmån och kan laddas ner via Min sida.

Gemenskap i din krets

Förbundet har 24 kretsar ute i landet. Här ser du vilken krets du tillhör. Kretsarna är förbundets lokala organisation och varje krets har egen styrelse. Här finns personer som bevakar arbetsterapeuters intressen och ordnar olika medlemsaktiviteter. På många arbetsplatser finns lokala företrädare som är utsedda av kretsen. Fråga gärna på din arbetsplats vem som är din fackliga företrädare.

Om du är ensam arbetsterapeut på din arbetsplats har du kanske ännu större behov av att komma i kontakt med andra arbetsterapeuter. Kontakta kretsens lokala ombudsmän eller ordförande.

Som medlem är du alltid välkommen att kontakta kansliets medlemsrådgivning. 

Engagera dig fackligt

När du pluggade kanske du engagerade dig i Sveriges Arbetsterapeutstudenter. Nu när du jobbar finns flera andra möjligheter att engagera sig. Kontakta din krets om du vill veta mer om hur din krets arbetar med arbetsmiljö, opinionsbildning, professionsutveckling och hur du kan vara med och bidra.

Vill du göra skillnad på din arbetsplats? Som facklig företrädare får du ökad insyn i vad som händer på arbetsplatsen och ett brett nätverk. Du får insyn i organisationen och du kan påverka i olika förändringsprocesser.

Läs mer om hur du kan engagera dig fackligt.

Onlinekurs: Dags för yrkeslivet

Som medlem har du tillgång till onlinekursen Dags för yrkeslivet, med aktuell information om din arbetsmarknad, våra bästa tips för att nå drömjobbet och där vi peppar dig inför första löneförhandlingen. Kursen hittar du via Min sida.

Bli medlem nu!

Gå med du också!

Bli medlem