Anmäl skriftligt
Senast två månader (tre månader enligt vissa kollektivavtal) i förväg ska du anmäla till din arbetsgivare att du vill vara föräldraledig. Ansökan om föräldraledighet bör ske i skriftlig form och bör även bekräftas skriftligt från arbetsgivaren.
Kollektivavtalet ger dig mer ersättning
Om du arbetar hos en arbetsgivare som har kollektivavtal har du ofta rätt till ett föräldrapenningtillägg. Det är en förmån som är framförhandlad mellan facket och arbetsgivaren. Föräldrapenningtillägget är en extra ersättning från arbetsgivaren utöver den ersättning som försäkringskassan betalar i form av föräldrapenning. Dina möjligheter till ersättning och ersättningens storlek beror bland annat på vilket kollektivavtal du omfattas av och hur länge du har varit anställd. Reglerna för föräldralön från arbetsgivaren finns i ditt kollektivavtal. Där kan du läsa om vad du har rätt till, när föräldralön betalas ut och hur din föräldralön beräknas.
Kontakta i första hand arbetsgivaren om du har frågor om utbetalningen av tillägget.
Behöver jag förbundet under min föräldraledighet?
Ja, när du är föräldraledig kan du behöva fackligt stöd. Även om du är föräldraledig under den årliga lönerevisionen ska din lön revideras. Föräldralediga ska behandlas på samma sätt som övriga arbetstagare vad gäller lönerevisioner, lönekartläggningar och rätten till lönesamtal. Detta är intressen som Sveriges Arbetsterapeuter bevakar. Om du inte blir kallad till utvecklingssamtal och lönesamtal, ska du kontakta dina lokala fackliga företrädare eller förbundets fackliga rådgivning på medlemsradgivning@arbetsterapeuterna.se.
Kontakta också förbundet om det skulle ske omorganisation eller neddragningar på din arbetsplats under föräldraledigheten. Enligt svensk lag får en arbetsgivare inte behandla en anställd sämre för att den är föräldraledig. Tyvärr finns det arbetsgivare som inte följer lagen.
Du som har varit föräldraledig får heller inte missgynnas i arbetet när du är tillbaka i arbetslivet och efter din föräldraledighet har du i princip rätt att komma tillbaka till den befattning och de arbetsuppgifter du hade tidigare. Med de många snabba förändringar som i dag sker i arbetslivet och på arbetsplatserna är det dock tyvärr ingen garanti. Kontakta Sveriges Arbetsterapeuter om du upplever att du missgynnas efter din föräldraledighet.
Sveriges Arbetsterapeuters inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet kräver ett oavbrutet medlemskap om minst ett år för att ersättning ska utgå.
Sänkt medlemsavgift som föräldraledig
Beroende på vad du tjänar sänks din medlemsavgift under din föräldraledighet. Medlemsavgiften under din föräldraledighet baserar sig på den faktiska föräldrapenning du tar ut (brutto, det vill säga innan skatt). Är din ersättning lägre än 19 580 kronor blir avgiften 192 kronor per månad. För att få rätt avgift är det viktigt att du kontaktar medlemsservice på telefon 08-507 488 20, gärna i god tid innan du ska vara ledig.
Du behåller alla medlemsförmåner
Du behåller alla dina medlemsförmåner när du är föräldraledig medlem, trots sänkt avgift. Bland annat har du möjlighet att köpa en förmånlig barnförsäkring via Akademikerförsäkring. Den gäller både i skolan och på fritiden och om ditt barn skulle drabbas av sjukdom eller råka ut för en olycka. Här tecknar du försäkringen.