Förhandlingar i Östergötland: ”Regionens kraftiga besparingar kommer att slå hårt”

Det är tuffa tider i regionerna med besparingar och personalneddragningar. Arbetsterapeuten skrev i förra numret om att Region Östergötland har varslat personal och att det pågår förhandlingar mellan arbetsgivaren och fackförbunden.

Text: Katja Alexanderson

– Det är tyvärr en turbulent förhandling med arbetsgivaren och vi upplever stora brister i processen. Men förhoppningsvis blir det bättre framöver. Här vill jag passa på att tacka de lokala ombuden för deras fina insats och engagemang som är ett måste för att vi centrala förhandlare ska kunna genomföra konstruktiva förhandlingar, säger Raul Holmgren central ombudsman på Sveriges Arbetsterapeuter.

Han fortsätter:

– Än så länge vet vi inte hur många arbetsterapeuter som kommer att drabbas. Men regionens kraftiga besparingar kommer att slå hårt, både för de som blir av med jobbet och de som blir kvar i en slimmad organisation. I förlängningen riskerar det även att påverka vården och patienterna. 

Förbundet har hållit två medlemsmöten online om varslen och det har varit välbesökta träffar.

– Uppskattningsvis har drygt hundra personer varit med på mötena och det kommer många frågor under mötena och även senare via mejl och telefon. Dessa möten kommer att fortsätta löpande under processen. Har du frågor om varslet i Region Östergötland kan du kontakta förbundets medlemsrådgivning via mejl eller på telefontiden, då det finns en ombudsman som kan svara eller skicka frågan vidare till rätt person i förbundet.