Anders Hagfeldt och Matts Olovsson.
Rektor Anders Hagfeldt klipper bandet på invigningen av arbetsterapeutprogrammet vid Uppsala universitet. Prodekan Matts Olovsson ser på.

Ett klipp för Uppsala

Historiskt! Det är 547 år sedan Uppsala universitet grundades och 411 år sedan den medicinska fakulteten föddes. Nu, 2024, kompletteras det anrika universitetet med en arbetsterapeututbildning. Äntligen!

Text: Pontus Wikholm   Foto: Daniel Larsson

Biomedicinskt centrum vid Uppsala universitet är stort som åtta fotbollsplaner. Här utbildas bland annat läkare, apotekare, receptarier, biomedicinare, naturvetare, fysioterapeuter – och numera arbetsterapeuter.

– Äntligen! utbrister rektor Anders Hagfeldt den 19 september innan han invigningsklipper det blå bandet.

Terminsstarten var den 2 september. Efter två veckor är 61 studenter inskrivna och programmet rullar på.

– Det känns nästan som vardag nu. Vi har börjat med arbetsterapi på dagarna och nästa vecka ska halva gruppen på VFU, säger Kim Kärrstedt, en av tio studenter som stannat kvar för snittar och alkoholfri skumpa på invigningsdagen.

Det har gått över 40 år sedan ett nytt arbetsterapeutprogram senast startade i Sverige. Då var det utbildningen i Luleå (vid dåvarande Hälsohögskolan i Boden).

– Historiskt! Men det kunde vara lite mer frekvent, säger arbetsterapeuten Anders Kottorp, dekan vid Malmö universitet.

Anders är skämtsamt förvånad över att han bjöds in som talare till invigningen. Han satt med i Universitetskanslersämbetets (UKÄ) granskningsnämnd, som begärde en komplettering till Uppsala universitets ansökan om att få starta ett arbetsterapeutprogram. Ett beslut som sköt upp starten med ett år.

– Det var under pandemin och vi ville bland annat att universitetet skulle kunna garantera VFU-platser i närområdet.

Anders Kottorp avslutar sitt tal med en hälsning till Uppsalas första kull arbetsterapeutstudenter:

– Ni är först ut. För snart 40 år sen var jag med i första kullen arbetsterapeutstudenter vid det nya Hälsouniversitetet i Linköping. Det var ingen före oss – och vi undrade om vi var pionjärer eller försökskaniner. Det är ni som beslutar.

Också prodekan Matts Olovsson vid Uppsala universitet har varit med sedan starten. Det var han som i juli 2018 tog emot det första mejlet där Region Uppsala, Akademiska sjukhuset och Uppsala kommun önskade ha kontakt med universitetet angående ett utbildningsprogram för arbetsterapeuter.

– En överväldigande dag. Jag disputerade själv i den här salen 1992 och får nu inviga en ny legitimationsutbildning hos oss. Det var länge sedan sist, logopedutbildningen startade 2005. Medicin har vi haft sedan 1600-talet.

Matts Olovsson var med vid rekryteringen av programansvarig Maria Borgestig. Snart efter henne anställdes universitetslektor Therese Hellman.

– Nu står vi här. Det har nästan sjunkit in hur stor dag det är, men vi har format ett utbildningsprogram vi är stolta över, säger Therese Hellman.

Maria Borgestig fyller på:

– Vi undrade om det här är ett delmål eller ett mål. Men uppdraget var att starta ett program så vi har gått i mål. Och nu sätter vi nya mål.

Sveriges Arbetsterapeuters ordförande Ida Kåhlin har också känslan av att ha gått i mål.

– En fantastisk känsla! En av de första debattartiklarna jag skrev som ny ordförande för förbundet handlade om det här. Men kampen för att få en arbetsterapeututbildning till Uppsala universitet startade långt tidigare än så.

Hon avslutar med en hälsning till studenterna:

– Ni är de absolut viktigaste personerna i detta rum. Ni kommer att bidra till att tusentals personer får sin vardag att fungera. Er kompetens är något att vara stolt över, något att bära med ödmjukhet, men framför allt att berätta om – för alla ni möter! 

Nu nio utbildningsorter

  • Göteborgs universitet
  • Jönköping University (med möjlighet till distans från Ronneby)
  • Karolinska institutet, Stockholm
  • Linköpings universitet (på campus Norrköping)
  • Luleå tekniska universitet (på distans)
  • Lunds universitet
  • Umeå universitet (på distans)
  • Uppsala universitet
  • Örebro universitet

Länkar till programmen och mer om grundutbildningen