Mänskliga rättigheter i allmänhet och rätten till aktivitet i synnerhet
Mänskliga rättigheter i allmänhet och rätten till aktivitet i synnerhet är temat för webbinariet som vi inledde Arbetsterapins dag med den 24 oktober. Hur arbetar du som arbetsterapeut med aktivitetsrättvisa i din kliniska vardag? Vi är i en tid där aktivitetsrättvisa och mänskliga rättigheter måste värnas. I år vill vi därför lyfta just rätten till aktivitet och delaktighet extra mycket.
Under webbinariet inspireras och utmanas vi i våra tankar av tre fantastiska arbetsterapeuter som utifrån forskning och klinik kommer presentera olika perspektiv på aktivitetsrättvisa. Välkomna att höra om aktivitetsrättvisa inom äldreområdet, migration och om hur viktigt det är med kliniskt resonerande. Vi gästas också av Fanny Ambjörnsson, professor i genusvetenskap vid Stockholms universitet.
Vill du se webbinariet med undertexter?
Klicka på den lilla ikonen till vänster om kugghjulet nere i spelarens meny för att aktivera undertexter. Undertexterna är AI-genererade och därför inte perfekta, men vi följer Hörselskadades Riksförbunds rekommendation att nyttan överväger. Om du vill se filmen i helskärm klickar du på de fyra pilarna nere i högra hörnet.
Föreläsarnas presentationer
Mer om de medverkande
Lisette Farias Vera, legitimerad arbetsterapeut, biträdande universitetslektor, docent, Karolinska Institutet
Lisette Farias Vera kommer prata om jämlik arbetsterapi.
"Ojämlikheten i hälsa mellan olika socioekonomiska grupper ökar i hela landet. Detta är oroande eftersom det innebär att vissa grupper har sämre chanser än andra till utveckling, lärande och delaktighet samt har större risk för utsatthet, exkludering och otrygghet. Syftet med denna presentation är att lyfta vikten av att förhålla sig kritiskt till vårt sätt att tänka kring människors engagemang i aktiviteter utan hänsyn till maktobalans och sociala normer."
Margarita Mondaca, legitimerad arbetsterapeut, biträdande universitetslektor, Umeå universitet
Margarita Mondaca kommer prata om mänskliga rättigheter och om hur de förhandlas i vardagen.
”Ibland försvinner de drastiskt och med våld. Då brukar vi höra om det på nyheterna. Andra gånger förlorar de terräng långsamt och obemärkt i demokratier. Hur kan vi som arbetsterapeuter uppmärksamma och förespråka mänskliga rättigheter? Hur kan vi bli mer vaksamma på att mänskliga rättigheter inte tas ifrån oss och de människor vi möter som arbetsterapeuter? Låt oss diskutera detta under vårt frukostseminarium!”
Ingeborg Nilsson, legitimerad arbetsterapeut, professor, Umeå universitet
Ingeborg Nilsson kommer prata om ”Rätten till aktivitet” och om det även gäller personer som bor på äldreboenden. Föredraget kommer ha en praktisk aspekt av aktivitetsrättvisa och Ingeborg Nilsson tar dig med till några olika äldreboenden hon nyligen besökt.
Vi gästas också av Fanny Ambjörnsson, professor i genusvetenskap vid Stockholms universitet
"I min forskning intresserar jag mig för hur makt, motstånd och normalisering tar form i människors vardagsliv. Framför allt har jag undersökt maktrelationer knutna till genus, sexualitet, klass och ålder. När jag inte funderar på dessa frågor är jag mestadels ute i naturen, helst på hästryggen."
Dessutom delas priserna för Årets arbetsterapeut och Årets arbetsterapeutstudent ut.
Välkommen!