Text: Pontus Wikholm Illustration: Helena Lunding Hultqvist
– Flera förmåner, som till exempel tjänstepension, övertidsersättning och extra semesterdagar är reglerade i kollektivavtal. Men på en arbetsplats utan kollektivavtal bestämmer arbetsgivaren ensidigt vilka villkor som gäller, utöver de arbetsrättsliga lagarna, säger Elsa Dahlgren, central ombudsman på Sveriges Arbetsterapeuter.
Hon förklarar att kollektivavtal är ett komplement till lagar inom arbetsrätten och innebär att arbetsgivare och fackförbund förhandlar för att komma överens om gemensamma spelregler på arbetsmarknaden.
Elsa Dahlgrens rekommendation är att kolla upp om en potentiell arbetsgivare har kollektivavtal – då kan man vara trygg med att arbetsvillkoren är säkra och gäller för alla.
– Med starka fackförbund blir avtalen oftast bra. Men man kan förstås ha olika hjärtefrågor och då är det viktigt att kolla vad arbetsgivaren erbjuder i olika frågor.
Just nu pågår en stor avtalsrörelse. Över 500 kollektivavtal löper ut i år och ska omförhandlas. Avtalsrörelsen berör nästan hela arbetsmarknaden, och stora delar av de över hundra centrala parterna (arbetsgivarorganisationer och fackförbund) är engagerade.
Eftersom de flesta medlemmarna i Sveriges Arbetsterapeuter jobbar i kommun och region omfattas de av kollektivavtalet Allmänna bestämmelser (AB). AB är ett tillsvidareavtal, men det ska förhandlas om i år.
I avtalsrörelsen representeras förbundet av Akademikeralliansen, som bland annat vill se tydligare formuleringar kring kompetensutveckling, löneprocesser och återhämtning. Akademikeralliansen förhandlar tillsammans med flera andra stora fackförbund med arbetsgivarorganisationen SKR.
– Kollektivavtalen gäller alla på arbetsplatsen, men ju fler vi är desto starkare röst har vi gentemot arbetsgivaren, och kan få igenom bättre villkor, säger Elsa Dahlgren.
Hon fortsätter:
– Om det blir en konflikt representerar vi enbart våra medlemmar och ger stöd i förhandlingar och arbetsrättsliga frågor. Icke-medlemmar omfattas av kollektivavtalen, men står ensamma vid tvister.
Förutom de centrala avtalen kan man ingå lokala kollektivavtal på arbetsplatsen. Semesterväxling, att byta semestertillägg mot lediga dagar, är ett exempel på en extra förmån, som förhandlas fram av facket lokalt. Flextid är ett exempel på en överenskommelse som kan ingås lokalt. Är du osäker på vilka avtal som gäller på din arbetsplats tipsar Elsa Dahlgren om att fråga HR.
– Var inte rädd för att fråga. Men det går förstås alltid att kontakta oss centrala ombudsmän också. Vi har dessutom många lokala arbetsplatsombud runt om i landet, och de vet oftast bäst vad som gäller hos just er.
Det finns ingen lagstiftning som styr hur lönerna sätts i Sverige. Det är ”märket” i industriarbetarnas kollektivavtal som sätter normen för löneökningar i andra sektorer. Många av Sveriges Arbetsterapeuters kollektivavtal löper tills vidare. Löneavtalen bygger på individuell lönesättning, det vill säga att din lön ska baseras på prestation och inte på märket.
Läs mer på arbetsterapeuterna.se/kollektivavtal