Nicolas Jacquemots
Nicolas Jacquemots är kommunikationsrådgivare, doktor i management och författare. I slutet av oktober kom hans nya bok ”Meningen med arbetslivet”.

Var det här allt?

Mitt i karriären börjar många fundera på meningen med arbetslivet. Nicolas Jacquemot har skrivit en självhjälpsbok för dig som är sugen på något nytt.

Text: Katja Alexanderson  Foto: Pontus Wikholm

Ska jag jobba med det här ända till pensionen? Vill jag göra något annat? Gör jag det mesta av min begåvning och mina erfarenheter? När du har jobbat i 15–20 år är det lätt att frågorna börjar dyka upp i huvudet. Mitt i yrkeslivet, men ändå många år kvar.

– Jag har märkt att de flesta, oavsett yrke, drömmer om något annat. Men det behöver inte handla om att man måste bort ifrån det man gör i dag – och alla har inte färdigformulerade drömmar. Men jag har upptäckt att många, oavsett om man trivs på jobbet eller inte, har någon slags tanke om ”är detta allt?”

Orden är Nicolas Jacquemots. Han är kommunikationsrådgivare, doktor i management, författare och har tidigare skrivit böcker om ledarskap och personlig utveckling. I slutet av oktober kom hans nya bok Meningen med arbetslivet. En kombination av självhjälpsbok för framtida jobbytare, men också en tankebok om vad arbetet betyder för oss på ett mer existentiellt plan.

Men hur gör man när tankarna på något annat börjar poppa upp? När cv:et inte är uppdaterat på hundra år och du knappt minns när du var på en intervju senast – och vardagslivet snurrar i 180 knyck. Ett första råd är att börja tänka i tid, så att du kan välja att gå till något nytt snarare än fly från något som inte funkar längre.

– Vänta inte tills du är desperat. Påbörja planen mot det nya jobbet parallellt med det gamla, säger Nicolas Jacquemot men konstaterar att ibland har man förstås inget val, exempelvis om man blir uppsagd på grund av arbetsbrist.

Sedan gäller det att sätta mål och delmål, så att man kan ta det i små, överkomliga steg. Även i en hektisk vardag går det ofta att hitta en halvtimme i veckan.

– Om du vill byta arbetsplats börjar du med att googla intressanta jobb den första halvtimmen. Nästa halvtimme, veckan efter, kollar du om du behöver komplettera din utbildning. Tredje veckan går du igenom dina meriter. Undvik att greppa för stort.

Ett alternativ till punktlistor med mål är att visualisera hur ett nytt jobb ska vara och kännas. På ett stort pappersark kan man rita, klippa och klistra från tidningar, skriva nyckelord och på så sätt skapa ett moodboard över sitt framtida arbetsliv.

– Vad jobbar du med, i vilken miljö befinner du dig, hur mår du och så vidare.

Nicolas Jacquemot slår också ett slag för att fylla på med kurser och kortare utbildningar. Finns det någon spännande fristående kurs på universitet? En kvällskurs i något intressant ämne? Han påpekar att det inte behöver vara yrkesrelaterat.

– Det är viktigt att komma ihåg att allting inte måste ha en direkt nytta. Andra saker kan öppna upp din kreativitet. Du märker att du kan brinna för fler saker än det du gör i dag, säger han och berättar att han har gått flera floristkurser, inte minst för att möta människor han annars inte träffar på.

Han konstaterar att arbetsterapeut är ett bristyrke, vilket gör det mindre riskfyllt att utforska nya karriärvägar – man behöver oftast inte vara arbetslös en längre tid om det nya jobbet inte blir som man tänkt.

Samtidigt som han uppmuntrar till att utforska nya vägar för andra hälften av yrkeslivet, så är det förstås inget självändamål att byta jobb. Den som trivs med sitt arbete och sin arbetsplats och inte vill byta är ingen tråkig typ, utan en värdefull tillgång på jobbet. Och gillar man sitt jobb och sin arbetsplats i grunden kan det vara värt att arbeta för förändring om något skaver, i stället för att leta sig vidare. Rådet från Nicolas Jacquemot är i så fall att försöka hitta kollegor som känner likadant eftersom förändringsarbete är tungt – och att vara lösningsinriktad.

Avslutningsvis tycker han att man inte ska avskräckas av de många undersökningar som visar att det är svårare för medelålders att hitta ett nytt jobb. Det kan ta längre tid, men är inte omöjligt.

 Så det är inte för sent om jag fyllt 45?

– Nej, kom ihåg att även vid 50 har du 18 år till på dig. Det är definitivt inte för sent. Jag är 50 och funderar på vad jag ska göra vid 60.

Fem tips

  • Fundera över vad du tycker om i ditt nuvarande jobb och vad du tycker mindre om – och vad du vill ha mer eller mindre av i nästa tjänst eller yrke. Tänk brett utifrån hur du vill arbeta och vilka typer av arbetsuppgifter du vill ha.
  • Kartlägg ditt utgångläge: cv, kunskaper och erfarenheter. Men även dina styrkor och inte bara den formella kompetensen. Är du till exempel en bra kollega?
  • Fundera och staka ut någon typ av mål eller framtidsbild.
  • Lägg upp en plan för att nå dit, i små steg.
  • Inse att ensam inte är stark och ta stöd av andra som är i samma situation. Det kan vara vänner, familj eller andra i bekantskapskretsen som också håller på att omskola sig eller utbilda sig.