Illustration: Mostphotos

Utredning: Använd MAR:ar i ledningsarbetet

I förra veckan tog regeringen emot förslag för att stärka den medicinska kompetensen i den kommunala hälso- och sjukvården. Sveriges Arbetsterapeuter är positiva till många av åtgärderna och gläds särskilt åt att MAR:arnas roll i ledningsarbetet lyfts fram.

Text: Katja Alexanderson  Illustration: Mostphotos

Omställningen till en god och nära vård kommer att göra den kommunala hälso- och sjukvården ännu viktigare än i dag. Utredningen föreslår därför en rad åtgärder för att patienterna ska få den vård de har rätt till, bland annat att kommunerna ska få möjlighet att anställa läkare. Ett annat förslag är att det ska införas krav på en särskild ledningsansvarig för kommunal hälso- och sjukvård. Här framhåller utredningen möjligheten att ta vara på den medicinska kompetensen som redan finns i kommunerna och använda medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och medicinsk ansvarig för rehabilitering (MAR) i ledningsarbetet.

– Det är mycket positivt att utredningen lyfter fram att redan befintliga strukturer i den kommunala hälso- och sjukvården ska användas i högre utsträckning, säger Sveriges Arbetsterapeuters ordförande Ida Kåhlin.

Hon fortsätter:

– Att utredningen lyfter MAR som en medicinsk kompetens som behövs i ledning och styrning i kommunerna ligger helt i linje med primärvårdens tydligare uppdrag gällande rehabilitering. Men det kräver att det införs ett ”ska-krav” i hälso- och sjukvårdslagen på MAR i varje kommun, vilket vi drivit länge tillsammans med Fysioterapeuterna.

Utredningen lämnar också förslag för att säkra kompetensförsörjningen och göra det mer attraktivt för legitimerad personal att jobba i kommunerna, bland annat föreslås en nationell ledarskapsutbildning för chefer. Utredningen förordar att även arbetsterapeut- och fysioterapeututbildningarna omfattas av ett befintligt förslag, VULF, för sjuksköterskeutbildningen. Det syftar till att långsiktigt säkerställa utbildningar av god kvalitet med tillgång till fler platser för verksamhetsförlagd utbildning.

– Vi är positiva till VULF-avtalet. Det behövs nationell styrning för att garantera att det finns tillräckligt med VFU-platser även för arbetsterapeutstudenter. Men det är viktigt att ett sådant avtal tar hänsyn till vår professions specifika behov. Arbetsterapeutstudenter behöver till exempel göra VFU även inom andra typer av verksamheter och hos andra huvudmän, som arbetsmarknadsverksamhet och elevhälsa.

Ida Kåhlin avslutar:

– Sveriges Arbetsterapeuter ser fram emot att fortsätta bidra i det framtida arbetet när förslagen kommer ut på remiss.

Fotnot. Läs slutbetänkandet Stärkt medicinsk kompetens i kommunal hälso- och sjukvård.