Text: Katja Alexanderson Foto: Johan Gunseus
Fritidsbanken i Umeå är något av pionjärer inom parasportutrustning och fritidshjälpmedel.
– Vi startade Fritidsbanken 2018 och redan då fanns det tankar på hur ska vi kunna erbjuda parasportutrustning. Det handlar om delaktighet och att inte utelämna vissa grupper, säger Christer Thomasson, platschef på Fritidsbanken i Umeå.
Utmaningen var att få tag på saker att låna ut, eftersom utrustningen både är dyr i inköp och kräver en hel del underhåll. Lösningen blev ett samarbetsavtal med Parasport Västerbotten om att låna ut deras utrustning. Kontakterna underlättades av att Fritidsbanken i Umeå har RF-Sisu Västerbotten (Riksidrottsförbundets och Sisu Idrottsutbildarnas gemensamma organisation) som huvudman, och inte kommunen som de flesta andra fritidsbanker.
– I dag finns över 80 olika artiklar för utlån, med det är vi störst i Sverige på parasport och fritidshjälpmedel, säger Christer.
Han berättar att de framöver har stora planer för att utveckla området och därför har anställt Nova Winther som parasportsamordnare. Hon fungerar som en länk mellan Parasport Västerbotten och Fritidsbanken i Umeå, men jobbar också praktiskt med att öka utlånen.
– Jag är den som pratar med kunderna, eller de potentiella kunderna. Och lånar ut och håller koll på utrustningen, säger Nova.
Målgruppen har visat sig vara ganska svår att nå, men en av framgångsfaktorerna är att alltid ha med sig parasportutrustning på olika event. Det väcker nyfikenhet och sprider kunskapen om att den typen av utrustning finns att låna. Sociala medier är också betydelsefulla för att öka kännedomen. I dagsläget är det mest skolor bland låntagarna, men även en del privatpersoner. Mest populärt är sportrullstolar och sit-skis. Normalt sett får man ha sakerna i två veckor på Fritidsbanken, men när det gäller parautrustningen är det inte skrivet i sten.
– Vi kör lite mer fritt med tanke på att det inte är lika stor efterfrågan och svårare att få tag på prylarna. Behöver man en sportrullstol får man låna den för att testa några träningar, säger Nova.
Men även om det än så länge inte är så många som lånar är de som gör det desto gladare.
– Det bästa med det här jobbet är att se hur nöjda kunderna är. De säger saker som: ”Jag har aldrig haft så här kul typ någonsin och jag ska sprida det vidare.” De är otroligt tacksamma, säger Nova.
Parasportutrustning och andra fritidshjälpmedel är ofta väldigt dyra. En sportrullstol kostar tiotusentals kronor och spelar man elinnebandy som Nova gör pratar vi om 100 000 kronor.
– Fritidsbanken är en suverän plats för att låna och testa om en sport är någonting för mig, innan man köper egen utrustning, säger Nova.
Pia Hedlund, coach och verksamhetsutvecklare, jämför med den ”vanliga” utrustningen på Fritidsbanken:
– Vi har de som kommer hit och lånar ett par inlines för att känna sig för innan de gör den investeringen. Och det är ju en helt annan skala än sportrullstolar.
Därtill är det svårt, näst intill omöjligt, att få fritidshjälpmedel förskrivna. Dessutom varierar det beroende på var i landet du bor.
– Man kanske går till sin arbetsterapeut och frågar om en armcykel, och då får du ett nej. Då tänker man, aha, okej, men då kan jag inte cykla, säger Nova.
Därför hoppas de att många arbetsterapeuter läser den här artikeln och kan tipsa om Fritidsbanken – så att fler personer får möjlighet till en aktiv fritid.
– Jag tänker att arbetsterapeuter skulle vara en fantastisk resurs i att kunna stötta upp, så att folk vågar låna och har någon att rådgöra med, säger Pia.
Ett led i att öka utlåningen är att Fritidsbanken i Umeå framöver ska fungera som en hubb för alla fritidsbanker i hela Västerbotten.
– Det är betydligt enklare att marknadsföra lokalt. Vi har centrallagret för Västerbotten och så skickar vi ut till de berörda. Sen får de låna ut och ha koll på utrustningen och skicka tillbaka, säger Christer.
Eftersom parautrustning ofta kräver kunskap av användarna har de börjat ta fram utbildningsfilmer om hur grejerna funkar. Dessutom finns det nationellt producerade filmer.
Nu gäller det bara att öka efterfrågan ytterligare så att det välfyllda lagret når användarna. Och även om de redan har mest att välja på i Sverige finns det saker på Novas önskelista. Som en Zoom Uphill. Det är ett terränggående fordon som tar sig fram lite över allt.
– Här i Västerbotten är det mycket snö och slask. Det är svårt att ta sig fram i manuell rullstol, och även med vanliga permobiler. Att då kunna låna ut en Zoom till någon som ska i väg med sina kompisar och fjällvandra, eller bara ut och grilla, skulle vara otroligt coolt.