Text: Pontus Wikholm Foto: Nicklas Thegerström
Att hitta nya vänner – för att inte tala om en partner – är snårigt för alla. Signaler är lätta att missförstå. För personer med intellektuell funktionsnedsättning är det i många fall ännu svårare. Inställningarna är krångliga och det stöd som finns att få är inte anpassat. Det vill projektet bakom den sociala appen DigiVi ändra på och hoppas öppna upp för nya relationer för dem som har en lite längre startsträcka på dejtingscenen.
– Relationer är det som gör livet levande, säger Magnus Lindén, huvudprojektledare för Relationer som funkar på FUB i Uppsala län.
Tillsammans med en grupp erfarenhetsexperter (personer som vet hur det är att leva med stöd i vardagen och själva har en intellektuell funktionsnedsättning eller autism) har man utvecklat DigiVi där du enkelt och säkert ska kunna hitta vänner och umgås digitalt.
– Personer med IF stängs ofta ute från viktiga sociala sammanhang. Många upplever att andra sociala appar och dejtingsidor är otrygga och krångliga. Men hittills har det inte funnits något bra alternativ. Då finns en risk att man blir ensam i stället, säger Magnus.
För att appen ska vara trygg måste alla användare vara verifierade. Man måste visa leg då man registrerar sig och får hjälp att skapa ett konto av ett ombud – till exempel en stödassistent, fritidsledare, kurator eller varför inte arbetsterapeut.
– Jag tror appen kan vara ett enkelt sätt att träffas, lära känna varandra och hålla kontakt, för att sen träffas i livet. Eftersom den är säker i sig hoppas jag att vår omgivning vågar släppa lite på gränserna, säger Thomas Kjellberg, en av experterna.
Kärntruppen bakom utvecklingen av DigiVi har träffats i tre år, till en början mer intensivt men nu ses man ungefär varannan vecka. På sista mötet före julhelgen träffas Thomas Kjellberg, Sira Rehn, Eleonor Belin, Sofia Wångmar och Therese Wappsell i Uppsala. Therese är inte bara erfarenhetsexpert utan också projektledare tillsammans med Magnus Lindén och Aline Groh. Med på mötet är också handledaren Petter Enevall. Gruppen har samlat på sig en hel del tips och tankar sedan sist.
Thomas föreslår att DigiVi-administratörerna i appen kunde ha en stjärna eller symbol i användarnamnet, så det blir tydligare för dem som inte kan läsa så bra. Alla gillar idén och en emoji – typ en skiftnyckel – föreslås. Gruppen bestämmer att en skiftnyckel som symbol funkar.
För att appen ska vara enkel har man arbetat tillsammans med möjliga användare – flera hundra till och med. Det kommer in många idéer och det finns alltid rum för förbättringar.
– När man jobbar med den här målgruppen, som jag själv tillhör, tar det lite längre tid. Men alla åsikter blir tagna på allvar och jag hoppas och tror att alla känner sig delaktiga, säger Thomas.
Knapparna i appen är stora, det ska gå att navigera även om man har svårt med finmotoriken.
– Grunden är att det ska vara enkelt, men inte barnsligt.
Appen släpptes i november 2023 och har i dagsläget över 200 registrerade användare. Alla verifierade av ett ombud. Just nu finns över 50 ombud i landet och projektet utbildar kontinuerligt fler.
– DigiVi-ombudet ökar säkerheten eftersom allas konton är kopplade till ett personnummer. Ombuden är också en väg in i det digitala och kan ofta hjälpa till när det krånglar.
Projektet Relationer som funkar har samordningsrollen. Här samlas alla förbättringsförslag innan de skickas vidare till utvecklarna av appen. Projektet sköter också kontakten med verksamheter där slutanvändarna och ombuden finns. Man försöker vara med på mässor och andra tillställningar för att informera om DigiVi – då är alltid erfarenhetsexperter med. Det har varit mycket att göra.
– Jag visste att det fanns ett stort intresse i målgruppen, men jag har varit överraskad att så många verksamheter och personer runt om i landet också fått upp ögonen för vårt arbete, säger Magnus.
Flera av experterna i Uppsala har testat Tinder och andra dejtingappar tidigare. Med blandade erfarenheter. Sira har varit hemlig med sin funktionsnedsättning på nätet och säger att de flesta bara ger upp då hen är öppen med det – de vill inte ens försöka träffas eller ha kontakt. Eleonors funktionsnedsättning syns inte, men hon håller med. Folk tycker det blir för svårt.
– Jag har dejtat ganska mycket på appar och det kan vara vidrigt. Jag har fått dickpics. Det bästa med DigiVi är att man vet vem man talar med, och så kan ombudet hjälpa till att komma i gång om det behövs.
Att kunna träffas på samma villkor utan risk för nättroll betyder mycket. Däremot är det ingen självklarhet att få stöd i sina relationer utanför appen. Många med IF umgås endast med sina närmaste och saknar självvalda relationer.
– Det kan vara svårt med tilliten till nya personer om man tidigare blivit utsatt för något, säger The rese.
Hon säger också att det kan vara svårt att vara spontan med en funktionsnedsättning. Det går inte alltid att bara åka i väg på en dejt, det finns många hinder på vägen. Det stöd som finns att få är inte alla gånger tillräckligt.
– Det kan vara enkelt att få stöd med praktiska saker. Men den sociala biten är inte lika självklar, säger Thomas.
Magnus fyller på:
– Ja, det är oftast lätt att få stöd med det praktiska ”att diska och handla”. Men för många skulle det vara viktigare att få de nära, ömsesidiga och självvalda relationerna att funka.
Vill du göra skillnad? Bli ombud.