Text: Pontus Wikholm Foto: Privat
För vad gör en arbetsterapeut? Den frågan ställs av både andra professioner i vården och vänner och bekanta. Och svaren är nästan lika många som det finns arbetsterapeuter. Kanske är det just bredden som gör att professionen inte är så känd?
– Jag trodde jag skulle få tio svar men det känns som halva gruppen kommenterade och förklarade vad de gör, säger arbetsterapeutstudenten Molly Säfström som undrade vad medlemmarna i gruppen Arbetsterapeuter på Facebook arbetar med.
Svaren resulterade i ett inlägg på Tiktok där Molly i rask takt räknade upp nästan 50 olika arbetsplatser och inriktningar – en imponerande bredd visade det sig.
Molly, som börjar T3 vid Örebro universitet i höst, började lägga ut inlägg på Tiktok för ett par år sedan. Ett inlägg om personliga brev och cv fick många tittare och hon började fundera på att berätta om vad hon pluggar till.
– Det finns ingen som pratar om arbetsterapi på svenska Tiktok. Någon måste göra det – ser man inte yrket vet man inte att det finns och kommer inte att söka utbildningen.
Molly Säfström tindrar i ögonen och kan knappt sluta prata om ämnet arbetsterapi. Och det funkar bra på Tiktok. Det är lätt att scrolla vidare och kräver snabba ryck, direkt på sak och engagemang. Hennes tre inlägg om arbetsterapi hade i mitten av augusti dykt upp i flödet kring 25 000, 20 000 och 6 500 gånger.
Så vad gör en arbetsterapeut?
– Arbetsterapeuter får vardagen att fungera! Jag älskar förbundets slogan, den säger allt i fem ord. Jag har också längre förklaringar och kommer att ta upp dem i nya inlägg.
Två andra arbetsterapeutstudenter, Ida Holgersson och Sandra Eriksson, startade podden Arbetsterapisnack i somras. Ida börjar T5 på campus Norrköping och Sandra T3 på distans från Kalmar vid Umeå universitet.
– Vi snöar alltid in på arbetsterapi när vi träffas och tänkte: Varför inte spela in det? Vi kunde inte hitta någon annan arbetsterapipodd och tycker att fler borde höra hur viktigt vårt yrke är, säger Ida Holgersson.
I podden snackar de om sitt vardagsliv som arbetsterapeutstudenter, och en hel del runt omkring. Målgruppen är andra som pluggar, men också legitimerade och andra nyfikna.
– Vi har fått frågor på Instagram och tips på ämnen att ta upp. Det är väldigt roligt – folk har kommenterat att det är ett jättefint initiativ och roligt att höra om våra erfarenheter och tankar kring det.
I höst blir det fler avsnitt (med inspelningar på distans). Yrket är brett och det finns mycket att ta upp. Men vad gör en arbetsterapeut egentligen?
– Vi får vardagen att fungera. En klockren slogan. Kanske med tillägget att det är så mycket mer än att förskriva hjälpmedel.
Också Fredrik Ahlinder, som gör podden Vårdrebellerna tillsammans med fysioterapeuten Mikael Liljegren och arbetsterapeuten Marlene Gyllensten, tar till förbundets slogan för att beskriva vad en arbetsterapeut gör.
– Det är den enda yrkeskategorin som ser till helheten – vi får vardagen att fungera. Men vi behöver hela teamet. Utan läkarens, sjuksköterskans och fysioterapeutens bedömningar kan vi inte ge personen vad personen behöver.
Fredrik, Mikael och Marlene jobbade på samma arbetsplats och kom bra överens. På lunchen och efter jobbet pratade de om allt som funkade och inte funkade inom vården.
– Jag tänker att alla är inbjudna att lyssna på vad vi pratar om då vi stängt dörren till kontoret. Det ska inte vara tabu att snacka om utmaningar, det gör man i lunchrummet och ”rebellerna” vill visa att det går att prata om sådant som det inte alltid talas om.
Vårdrebellerna har inte promotat sin podd, de känner sig ”inte riktigt bekväma än”. Men Fredrik Ahlinder tycker de blivit bättre och planen är att släppa ett nytt avsnitt varannan vecka. Hittills har de haft 150–200 lyssnare och pratat om bland annat vad en arbetsterapeut vs en fysioterapeut gör, förflyttning, demens, Steg till arbete och psykisk ohälsa.
– Vi vill prata om det vi brinner för och göra våra yrken lite mer lättförståeliga. Också bara info till allmänheten – vården kan vara en djungel.