Text: Katja Alexanderson Foto: Nicklas Thegerström
I september 2024 är det äntligen dags för upprop på den nya arbetsterapeututbildningen i Uppsala.
– Det är som ett OS. Vi har hållit på i tre och ett halvt år – och nu har vi bara preppat och preppat och preppat – och i september smäller det, säger Therese Hellman.
Hon är en av lärarna på programmet och har varit med nästan hela vägen från att det blev klart att den klassiska universitetsstaden äntligen skulle få ett arbetsterapeutprogram, något det talats om i decennier. De första åren var det bara hon och Maria Borgestig, ansvarig för programmet, men nu med ett par månader till programstart har de fått sällskap av flera nya kollegor.
Det är en peppad grupp lärare som Arbetsterapeuten träffar en solig och varm majdag. Flera av dem har sina rötter i Uppsala, men inte alla. Mina Moosavi har flyttat ner från Umeå.
– Jag hade det jättebra på både psykiatriska kliniken och Umeå universitet, men blev lockad av att starta ett helt nytt program. Det kändes väldigt unikt.
Susanne Sturesson instämmer:
– Jag minns att min chef, när jag började som arbetsterapeut på Akademiska, redan då jobbade för att få en utbildning till Uppsala. Nu, 24 år senare är det dags. Det är rätt häftigt att få vara med.
Hela gänget lyfter möjligheten att få skapa något nytt. Att få tänka fritt, ta ut svängarna, testa nya idéer och bygga upp från grunden.
– Vi har till exempel fått till samläsning med andra professioner redan under grundutbildningen, då det är lättare att stuva om och flytta kurser, säger Helene Lidström.
Genom ett nära samarbete med lärare för de medicinska delarna i utbildningen har de kunnat påverka så att aktivitetsperspektivet blir tydligt även i dessa delar. Lärarna ser det som en viktig del att studenterna till exempel lättare förstår varför det är viktigt att kunna hur rörelseorganen fungerar. Och på det nya kliniska träningscentrumet kommer studenterna kunna testa sina teoretiska kunskaper i praktiken tillsammans med bland annat fysioterapeut- och läkarprogrammet.
– Vilka muskler och leder använder du i den här aktiviteten? Vad händer? När behöver du kunna det här? Och varför är det viktigt? exemplifierar Therese.
Dessutom har de kunnat integrera de två profilområdena, Hälsofrämjande och preventiv arbetsterapi och Innovativ arbetsterapi, så att de genomsyrar hela utbildningen och inte blir som enstaka kurser.
– Det är väldigt spännande. Det är alltid roligt att skapa nytt. Vrida och vända. Hur blir det här? Snurra lite till, säger Maria Borgestig som även kommer att vara studierektor.
Det finns en stor efterfrågan på arbetsterapeuter i närområdet och Charlotta Qvarfort som är VFU-samordnare har haft lätt att hitta platser.
– Vi har mött ett väldigt positivt gensvar från kommunen och regionen.
Även Region Dalarna, Gävleborg och Gotland samt närliggande kommuner har hört av sig om VFU-platser.
Men ingen utbildning utan studenter som vill gå den. För att locka så många som möjligt att söka har de kört filmer i olika längder på sociala medier med temat ”Är du en vardagsproblemlösare?” Speciellt den superkorta på Tiktok gick bra. De har även besökt gymnasiemässor i trakten och promotat utbildningen, men kanske framför allt berättat vad en arbetsterapeut gör och bredden i yrket. Ansökningstiden gick ut den 15 april och det var nervösa dagar innan siffrorna trillade in. De senaste årens låga söktryck till arbetsterapeutprogrammet har oroat.
– Det är klart att det har legat där och gnagt lite. Hur kommer det bli? säger Therese.
De satt klistrade vid skärmen och uppdaterade antagningssidan gång på gång och så till sist var siffrorna där. Det hade gått vägen. 445 sökande varav 71 i första hand.