Text: Anki Wenster Foto: Jeppe Gustafsson
Sedan 25 år arbetar Ingrid Nilsson på Rehabiliteringsmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping. En verksamhet som bland annat omfattar specialiserad öppenvård och rehabilitering av komplexa hjärnskador.
– Vår arbetsterapeutgrupp ska minska från 19 till 13 arbetsterapeuter, det är den information vi har i dagsläget, säger Ingrid Nilsson.
Själv tillhör hon teamet som riktar sig mot personer i arbetsför ålder som drabbats av hjärnskador. Ingrid Nilsson ser konsekvenserna av neddragningarna ur ett helhetsperspektiv. Det handlar bland annat om att yrkesspecifik kompetens riskerar att gå förlorad och att patienternas väg genom vårdkedjan riskerar att bli fördröjd.
– Det kommer att påverka både kö- och väntetider eftersom vi inte kommer att kunna ta in så många patienter som tidigare.
I hjärnskadeteamet ligger fokus på att patienterna ska öka aktivitetsnivån hemma och därefter ta ett steg vidare till det arbetsinriktade teamet. Nedskärningarna påverkar både patienternas självständighet i vardagen och möjligheten att komma tillbaka till arbetslivet, säger hon.
– Vi är en kompetensstark grupp som har specifik kunskap inom olika delar av neurologiområdet. Det är komplext och tar lång tid att skaffa sig den kunskapen. Det fungerar inte att bara ta över andras arbetsuppgifter.
För egen del är hon inte berörd av varslet, men hon är väldigt oroad för de kollegor som börjat i verksamheten de senaste fem åren och som sökt sig till ett område de är intresserade av, de riskerar nu omplacering och uppsägning.
I informationen från arbetsgivaren har det funnits en del oklarheter, säger hon. Men under våren har informationsträffarna med den centrala ombudsmannen och LOM i Östergötland varit ett stöd.
– För mig har det varit tydlig och bra information och bra att få veta var i processen och kontakten med arbetsgivaren vi befinner oss. Det har också varit positivt att den lokala ombudsmannen varit med, som har kunskap om regionen i stort.