Andreas Jansson
Arbetsterapeuten Andreas Jansson har förverkligat sin författardröm och gett ut boken Mardrömsdockan.

Inte bara arbetsterapeut…

Hallå där Andreas Jansson, arbetsterapeut inom hemsjukvården i Uppsala kommun, som skrivit Mardrömsdockan för unga läsare i slukaråldern.

Text: Katja Alexanderson  Fot: Idus förlag, privat

Grattis! Hur kändes det när du fick den tryckta boken i handen?

– Tack, det är jätteroligt. Jag fick hem ett helt gäng böcker och att öppna den lådan var stort. En häftig känsla. Ibland går jag in på bokaffären och så ser jag boken stå där på barn- och ungdomshyllan. Det är häftigt. Lite overkligt faktiskt.

Varför skrev du en bok?

– Ja, men varför inte? Jag har skrivit så länge jag kan komma ihåg, från tonåren och framåt. Utöver arbetsterapeutjobbet har jag att skriva som hobby och avkoppling. Jag har alltid närt en dröm av att författa och vara författare, men det går inte riktigt att leva på om man inte är jättestor.

Varför en barnbok?

– Jag har skrivit mycket annat också men just den här boken, den här texten, blev väldigt bra och väldigt spännande. Så jag skickade in manuset till barn- och ungdomsförlag och många gånger får man refuseringar – det får man lära sig leva med – men just den här ville Idus förlag ge ut. Det var jätteroligt.

Var hittar du inspiration?

– Överallt. I jobbet, människor man möter, livsöden man har hört talas om, saker man ser och saker man läser själv. Man samlar på sig. När jag cyklar till jobbet måste jag ibland stanna och skriva ner någon bra passage. Jag tror att man alltid bär med sig det här på något sätt.

Har du fler böcker på gång?

– Nu, just i dag, har Mardrömsdockan kommit ut som ljudbok. Den finns på Storytel och Bookbeat och alla sådana ställen. Det känns superkul. Och jag har fler böcker på gång. Om det skulle bli en fortsättning på de här karaktärerna är bok nummer två i stort sett färdigskriven; själva storyn i alla fall. Men jag kan absolut tänka mig att skriva i andra genrer.

Några boktips till Arbetsterapeutens läsare så här till sommaren?

– Jag tycker man kan läsa någon bok av Steinbeck om man inte gjort det. Eller varför inte Hemingways Farväl till vapnen? Och Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren är fantastiskt bra – fantasifull men också otroligt fin.