Kristina Hultman
”Kollektivavtalen är det absolut viktigaste skyddet vi har som arbetstagare”, säger Kristina Hultman, vice ordförande för Sveriges Arbetsterapeuter.

Facket i vått och torrt

Neddragningar, anställningsstopp, höjda avgifter, varsel. En snävare budget märks av i Sjukvårdssverige och på många håll pågår tuffa förhandlingar mellan fack och arbetsgivare.

Text: Pontus Wikholm  Foto: Patrick Degerman

Trygghet hamnar år efter år i topp i Sveriges Arbetsterapeuters lojalitetsundersökning. Det är den viktigaste orsaken att vara med i facket. Solidaritet ligger inte långt efter och det är den punkten som ger facket tyngd i förhandlingarna.

– Många medlemmar i fackförbund tänker mest på den enskilda tryggheten, utifrån om det händer mig någonting. Men det fackförbunden gör för kollektivet påverkar varje enskild person. Vi försvarar, förhandlar och moderniserar kollektivavtalen. Det är det absolut viktigaste skyddet vi har som arbetstagare, säger Kristina Hultman, LOM i Västerbotten, vice ordförande för Sveriges Arbetsterapeuter och ordförande i Akademikeralliansen.

Kristina Hultman har varit fackligt engagerad på olika nivåer länge. Hon skulle lätt kunna driva de fackliga frågorna på heltid, men har valt att jobba vidare kliniskt på halvtid. Hon trivs att jobba med avancerad hemsjukvård som arbetsterapeut i teamet på Palliativ medicin vid Skellefteå lasarett.

– Jag vill ha kvar mitt jobb. Många av de jag träffar har svårigheter i vardagen och stort behov av en arbetsterapeut. Det är viktigt och ger mig mening – det var ju det yrket jag valde till en början, och det ger mig också en annan grund i det fackliga.

2021 valdes Kristina Hultman till ordförande för Akademikeralliansen, en organisation för förhandlingssamverkan i kommuner och regioner mellan 16 Sacoanslutna förbund. Tillsammans får de små och mellanstora förbunden en mycket större tyngd vid förhandlingsbordet.

– Väldigt få av våra förmåner och rättigheter på arbetsplatsen är skyddade enligt lag – det mesta finns i våra kollektivavtal. Och de förhandlas om med jämna mellanrum. Om vi inte har ett starkt fackförbund och bra sammanslutningar så kommer villkoren för våra medlemmar att försämras.

Kristina Hultman lyfter möjligheten till semesterväxling som en ny förmån medlemmar fått under senare år. Semesterlagen ger anställda rätt till fem veckors semester per semesterår, varav fyra sammanhängande under juni till augusti. Det mesta utöver det, som semesterväxlingen, har kommit till efter förhandlingar.

– En del förbättringar vinner alla på. Arbetsgivaren vill självklart ha nöjda medarbetare och en god arbetsmiljö. Det ger lägre sjukskrivningstal och fler som stannar kvar längre.

Som LOM för Region Västerbotten sitter Kristina Hultman bland annat med i lönerevisionerna inom regionen. Hon stöttar också enskilda medlemmar, ibland hela arbetsgrupper och lokalfackliga. Det är de som har koll på vad som händer ute i verksamheterna.

– Vi har många engagerade och otroligt viktiga lokalfackliga som kan behöva råd. Och då jag inte kan svara tar jag stöd av våra centrala ombudsmän på kansliet.

Som ordförande i Akademikeralliansen driver Kristina Hultman också påverkansarbete – övergripande frågor som inte alltid blir rena förhandlingar. Hon sitter bland annat med i ett välfärdsråd tillsammans med SKR och andra fackförbund.

– Vi kan diskutera frågor som friskfaktorer och kompetensförsörjning. Vad kan vi göra för att rekrytera personal, för att behålla personal? Det är ofta komplexa frågeställningar, men arbetsgivaren har ett intresse att få medskick från oss och våra medlemmar.

För att bli lyssnade på, och kunna stå upp för medlemmarna, måste man vara många. Ett fackförbund med få medlemmar blir inte relevant – inte en part att räkna med.

– Utan tyngd att förhandla fram bra kollektivavtal skulle man på en gång märka försämringar för anställningen och de förmåner man har. Det är en försäkring att vara med i ett fackförbund – för den personliga tryggheten, men kanske extra viktigt vid stora omorganisationer och uppsägningar.

Hon fortsätter:

– Hör av dig till facket om du känner dig utsatt på arbetsplatsen. Också om arbetsgivaren till exempel håller en vakans, inte anställer en vikarie. Även om det bara gäller några månader är det en diskussion man ska ta, det ska upp till förhandling.

Akademikeralliansen

En organisation för förhandlingssamverkan i kommuner, regioner och kommunala företag – förhandlar och tecknar alla centrala kollektivavtal för medlemsförbunden.

  • Representantskapet är Akademikeralliansens högsta beslutande organ. Alla förbund är företrädda i representantskapet. Ordförande är Kristina Hultman, Sveriges Arbetsterapeuter.
  • Förhandlingsdelegationen leder det löpande arbetet. Varje förbund får ha en representant i delegationen samt en ersättare.
  • Medlemsförbund: Akavia, DIK, Fysioterapeuterna, Kyrkans Akademikerförbund (KyrkA), Naturvetarna, Sjöbefälsföreningen, SRAT, Sveriges Arbetsterapeuter, Sveriges Arkitekter, Sveriges Farmaceuter, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Psykologförbund, Sveriges Skolledare, Sveriges universitetslärare och forskare (SULF), Sveriges Veterinärförbund och Tjänstetandläkarna.

Källa: akademikeralliansen.se