Text: Katja Alexanderson
I våras rekordvarslade Region Östergötland 900 medarbetare och runt 55–60 arbetsterapeuter riskerade att förlora jobbet. I slutet av september, efter en lång och turbulent process (läs mer i nr 4/2024), fick 15 av förbundets medlemmar besked om uppsägning. Den som jobbat längst har varit anställd i drygt två och ett halvt år. Att det inte blev fler beror på att många frivilligt valt att sluta, för att till exempel byta jobba eller gå i pension.
Raul Holmgren är central ombudsman på Sveriges Arbetsterapeuter och har varit med i processen sedan starten. Han påpekar att även om antalet uppsagda är färre än befarat så ska man komma ihåg att väldigt många arbetsterapeuttjänster försvinner.
– Arbetsmiljön för de som jobbar kvar riskerar att bli väldigt tuff, framför allt initialt innan man hittat nya arbetssätt och den nya organisationen satt sig. Arbetsbördan kommer med största sannolikhet att öka. Vi kommer att följa utvecklingen noggrant.
Han lyfter också att den etiska stressen riskerar att bli stor när man tvingas prioritera hårdare och understryker att det är avgörande att chefer och ledning stöttar medarbetarna i hur det ska gå till.
Förutom de 15 medlemmarna som förlorat jobbet har fyra tackat ja till omplaceringar.
– Tyvärr har man fått gå från fasta tjänster till vikariat. Det är verkligen inte optimalt, men som situationen ser ut har inte arbetsgivaren kunnat erbjuda något annat.
Fokus framöver är dubbelt. För det första gäller det att stötta dem som blivit uppsagda, så att de kan hitta nya jobb.
– I slutet av oktober anordnas träffar där Omställningsfonden, Arbetsförmedlingen, representanter för kommuner i Östergötland samt Sveriges Arbetsterapeuter deltar.
Den andra delen är att bevaka arbetsmiljön och stötta dem som jobbar kvar i regionen. Planen är att fortsätta med informationsträffar för medlemmarna.
– Onlineträffarna har varit väldigt uppskattade och välbesökta. Vi fortsätter med dem så länge det finns ett behov hos medlemmarna. Sedan är man självklart alltid välkommen att höra av sig till oss direkt, antingen till LOM eller medlemsrådgivningen, avslutar Raul Holmgren.