Text: Pontus Wikholm Foto: Mostphotos
Också på google är rollator överlägset förstaval med över 10 miljoner träffar. Rullator stannar på under 1 miljon. På enbart svenska sajter (som slutar på .se) har däremot rullator en liten övervikt med 168 000 träffar mot 139 000 för rollator. Som kuriosa kan nämnas att på arbetsterapeuterna.se är motsvarande siffror 2 mot 81.
Orsaken till att många svenska sidor skriver rullator lär vara för att Svenska Akademiens Ordlista, SAOL, rekommenderar rullator hellre än rollator. Men som många konstaterar i undersökningen heter det, och har alltid hetat, rollator vid förskrivningar: ”Ett vedertaget uttryck och stavning inom vården och dess hjälpmedelsverksamhet”.
Rollatorn uppfanns av Aina Wifalk, som själv hade polio och tvingades sluta som kurator i Västerås då hennes axlar var utslitna efter 20 års stödjande på käppar. En bokvagn på biblioteket ska ha varit inspirationen till redskapet hon utvecklade 1978. Harriet Williams som porträtteras i nummer 3/2023 var en av arbetsterapeuterna som var med i testningen av uppfinningen.
Aina Wifalk uppfann också manupeden, rehabredskapet som påminner om en motionscykel. Hon ville att så många som möjligt skulle ha tillgång till hennes uppfinningar och tog aldrig patent på dem. Hon dog i Västerås 1983. Den som kör in från Cedergatan till akutmottagningen på Västmanlands sjukhus Västerås gör det i dag på Aina Wifalks gata.
Fotnot. Frågan i omröstningen löd: Vilket ord använder du – rullator eller rollator?
Resultat: Rullator 22, rollator 193.
Läs fler nyhetsbrev på arbetsterapeuterna.se/nyhetsbrev