Text & foto: Pontus Wikholm
– Att bli nominerad var stort och att dessutom bli Årets arbetsterapeutstudent ... fantastiskt! Jag blir igenkänd av andra studenter på campus också. När någon säger ”jag älskar dina videos” brukar jag skriva ner det så jag minns att jag gör något rätt.
Frida är med och driver KI-studenternas officiella konton på Instagram och Tiktok. Hon började med arbetsterapeutstudenternas konton, men tvekade inte (särskilt länge) då hon fick frågan att bli digital ambassadör för de större kontona.
– I början var jag osäker. Allt handlar om likes, engagemang och shares – och det är så konkret om det funkar.
Och det funkar. Hennes inlägg gillas, delas och sparas. Och i alla inlägg klämmer hon in vardagen och arbetsterapi på olika sätt – med bildstöd, tydliga instruktioner och konkreta tips.
I nomineringarna till Årets arbetsterapeutstudent står det bland annat att Frida har skapat en vi-känsla på programmet och att hon har ökat synligheten för arbetsterapi och arbetsterapeutprogrammet både i sociala medier och bland studenter och lärare på KI. Dessutom gör hon en insats för programöverskridande samarbeten, som i inläggen hon kallar ”amatör-timmen”.
– Jag hälsar på hos de andra ”små” programmen och ställer en massa dumma frågor. KI kan kännas lite skrämmande och exklusivt, men som amatör frågar jag fysioterapeuterna om massage, logopederna om de får träffa kändisar och de biomedicinska analytikerna om något exploderar i labbet. Bara trams, inget om föreläsningarna de måste gå på 😉.
Hólmfríður Ásbjarnardóttir är från Island (surprise). Hon kom till Sverige som au-pair för sju år sedan utan att kunna ett ord svenska. Eller jo, ett: Bra.
– Jag skötte om en fyra- och en sexåring som babblade hela tiden. Vet inte vad de sa, men jag svarade Bra! Efter tre månader hade de lärt mig svenska.
Efter en sväng i Uppsala och nordiska språk valde Frida arbetsterapeutprogrammet. Hon hade kommit i kontakt med arbetsterapeuter redan på Island, som hon träffade bland annat för sin adhd. Hon säger att de gav henne makt att hjälpa sig själv. Och att ”målet är att du inte ska behöva oss”. Nu vill hon hjälpa andra.
– Jag blir klar nästa sommar och vill jobba på en beroendemottagning – det är inte så många arbetsterapeuter som jobbar där, men det vill jag.
Hur tog Frida emot priset på sociala medier? Med tre stycken ”va?-otroligt-på allvar?”-emojisar 😱😱😱 och kommentaren: ”Här kommer resten av dagen fokusera på förebyggande insatser mot kronisk hybris.”
Grattis säger vi, både till Frida och den mottagning som anställer henne!
Följ Frida: @ki_studenter och @arbetsterapeut.karolinska på Instagram och @karolinskainstitutet på Tiktok.