Birgitta Vallestad och Eva-Lena Rindahl
Arbetsterapeuten Eva-Lena Rindahl är på besök hemma hos Birgitta Vallestad på Solskiftets äldreboende.

Hundra & kär

På Solskiftets äldreboende i Åkersberga får man vara sig själv upp i åldrarna. Personalen är hbtq-utbildad och i jobbet som arbetsterapeut har Eva-Lena Rindahl mött både en transperson och nu en nykär 100-åring.

Text: Pontus Wikholm   Foto: Jonas Malmström

En nybliven hundraåring som gått och blivit kär. Kanske inte upp över öronen, men Birgitta Vallestad är uppvaktad och det känns bra: ”som när jag var ung”. Och det är inte ens första gången hon kärat ner sig som 90-plussare.

Birgitta bor på Solskiftets äldreboende i Åkersberga, på samma ställe som hennes namne Birgitta ”Gittan” Lundberg bodde, efter att hon som 83-åring hade bytt kön. Troligtvis den äldsta i Sverige som har genomgått könsbekräftande operationer. De båda Birgittornas arbetsterapeut är Eva-Lena Rindahl.

– Det viktigaste i bemötandet är att inte ha förutfattade meningar och att låta personerna själva berätta. Det är en stor omställning att flytta in på äldreboende och avviker man dessutom från normen är man i en väldigt skör livssituation. Då är det ännu viktigare hur man bemöts.

Solskiftet är ingen studentkorridor med ett gäng kåta ungdomar precis, men känslorna lever kvar i lägenheterna på äldreboendet. Vi pratar sexuell hälsa, hbtqi och om att få vara sig själv upp i åldrarna. Och hur mycket arbetsterapi det är.

– Jag såg det inte till en början, men det var väldigt mycket arbetsterapi i övergången från man till kvinna. Hur sitter en kvinna, hur ser kroppsspråket ut, vilka gester använder man? Jag fick treva mig fram och fråga.

I samma veva som Eva-Lena var Gittans stöd efter könskorrigeringen ansökte hon om ett grupputvecklingsstipendium, som arbetsgivaren Attendo hade utlyst. Solskiftet vann och fick bidrag att dra i gång en hbtq-utbildning för personalen. De fick lära sig normer och bestämmelser och de fick plugga begrepp. Det var viktigt. Eva-Lena säger att mycket kan gå fel och att ett missriktat ord kan leda till att man känner sig kränkt, dum och äcklig och då väljer att söka ensamheten och blir deprimerad.

– Man måste få fortsätta vara sig själv och bli bemött med respekt. Möts man av fördomar kanske man flyttar tillbaka in i garderoben på äldreboendet. Det får inte hända.

Med Gittan handlade mycket om bekräftelse. Eva-Lena lackade hennes naglar, borstade håret och fick experthjälp av en undersköterska för att sminket skulle sitta. De provade kläder och bejakade allt som var ”tjejigt”. Gittan kom ut och kunde berätta sin livshistoria i tidningarna Allas och QX.

– Det har hänt mycket sen 70-talet och ännu mer på bara de senaste tio åren. Men det kommer inte av sig självt och vi måste fortsätta påminna oss om att alla är olika. Och vi måste fråga, inte tro att vi vet hur någon är eller vill ha det.

Till Sveriges Arbetsterapeuters fullmäktige 2021 lämnade Eva-Lena Rindahl in en motion tillsammans med kollegan Stefan Balogh om att sexuell hälsa ska ingå på samtliga utbildningsorter med arbetsterapeutprogram. Fullmäktige beslöt att förbundet ska fortsätta sitt påverkansarbete för att så ska ske.

– Det handlar om människan i aktivitet. Sex och sexualitet är en aktivitet i dagliga livet, som vilken som helst. Eller som Gittan svarade på frågan om vad det är för skillnad på att vara kvinna jämfört med man: ”Ingen skillnad alls, det handlar om att vara människa.”

Eva-Lena berättar om första gången Birgittorna möttes. Birgitta frågade hur länge Gittan hade varit kvinna. Fick veta att det var tre år och så var det bra med det.

Själv kommer Birgitta Vallestad ihåg hur hon blev uppvaktad för tio år sedan. Hon väntade på bussen och en äldre man stannade till med bilen: ”Ska du till centrum?”. Det skulle hon ju och följde med. De träffades några gånger och en dag bjöd Birgitta på tårta.

– Han hade god aptit, tog både en och två bitar. Jag fick hans telefonnummer och tänkte att han nog ville ha receptet. Men han ville mer än så. Frågade om han fick ge mig en kram. Och vilken känsla! Efter det träffades vi lite, eller mycket också.

Det har gått några år och hennes gamla flirt har dött. Men livet rullar på och i november hängde Birgitta upp kungens och drottningens gratulationer på väggen. När det nu är gofika eller dans i samlingsrummet har hon åter en kavaljer. Dansa gör hon gärna och det brukar vara en ledig plats bredvid en viss äldre herre.

– Det händer förstås att vi råkar placera vissa personer bredvid varandra, säger Eva-Lena Rindahl.

 

Bilder från Solskiftet: https://www.instagram.com/attendo_solskiftet/