Text: Pontus Wikholm Foto: Simon Gate
Allt som hörs är några hummande datorer. Till och med göteborgaren och före detta fotbollsspelaren Glenn Hysén är tyst – men han är gjord i papp. I en rullstol sitter David och tittar koncentrerat på den enorma pekskärmen framför sig. Med vänster arm, den svagare, börjar han dra-och-släppa olikfärgade runda smileys, så att samma färg hamnar i samma provrör. Han tar tid på sig innan han börjar. Ögonen jobbar konstant, men skärmen är så pass stor att han måste vrida både huvud och nacke för att se vilka färger som finns i provrören längst ut på sidorna. Plopp, säger det när han släpper ner figurerna i provrören.
– Jag ser att du vrider dig och rör huvudet mycket mera än senast, säger arbetsterapeuten Gittan Johansson som jobbar i den högteknologiska arbetsterapisalen Cogtech på Danderyds sjukhus i Stockholm.
– Och det var bara en gång jag glömde mig och tänkte använda högerarmen, säger David efter att han spelat klart.
Övningen är påfrestande för både arm och axel. Det bränner. Men ska man komma tillbaka efter en stroke får man bita ihop. Råkar man som David vara intagen på Danderyds hjärnskaderehab kan man få en extra skjuts med hightech-rehabilitering av Årets arbetsterapeut.
Gittan Johansson fick Sveriges Arbetsterapeuters utmärkelse Årets arbetsterapeut 2022 för sitt ”drivande arbete med mottagningen Cogtech, där ny virtuell teknik används för träning av kognitiva funktioner, strategier och motorik efter hjärnskada”. Mottagningen öppnade i början av 2020.
– Innan jag blev arbetsterapeut jobbade jag inom it. I det här rummet har jag kunnat ta tillbaka tekniken och kombinera den med traditionell arbetsterapi.
Gittan talar om behandlingen i Cogtech som ett komplement till traditionell arbetsterapi. Hon använder tekniken som ett verktyg och övar på samma saker som hennes kollegor på avdelningen.
– Jag anpassar övningarna efter var de är i sin rehabilitering. Davids vänsterarm är svag och han får göra saker som är jobbiga. Men här orkar han lite mer – framför en skärm upplevs det inte så jobbigt.
David fick ett yrselanfall i början av september. Han blev liggande på golvet och ringde 1177. De sa att han skulle ringa 112.
– Jag var en grönsak då jag kom till sjukhuset, men nu kan jag gå tre trappor upp.
David har precis varit tillbaka i hemmet för att se vilka anpassningar som kan behövas då han skrivs ut. Ett datum är satt till mitten av november, men än så länge behöver han vara nära rehabpersonalen. Hos Gittan har han varit fyra-fem gånger och han gillar det.
”Jag är uppvuxen med dataspel så det är mer naturligt och roligare.”
– Jag är uppvuxen med dataspel så det är mer naturligt och roligare. Att flytta klossar är inte min grej.
David räknar med att bli fullt återställd.
– Min sjukgymnast är fantastisk. Och min analoga arbetsterapeut är fantastisk. Och det är Gittan också, även om hon håller på fel fotbollslag.
David pekar på pappfiguren i hörnet, som genast blev ett samtalsämne vid första träffen, och tillägger:
– Det är jätteviktigt att man är personmässigt kompatibla. Jag tror det är helt avgörande för hur fort rehabiliteringen går. Men så måste man ha lite pannben också.
Det finns inte många liknande mottagningar som Cogtech i landet. Om ens någon. Och på Danderyd finns än så länge bara en Gittan. Allt fler av hennes kollegor har börjat bekanta sig med virtuell rehab, men då hon i november åkte på den stora rehabiliteringsmässan ACRM i Chicago stod Cogtech så gott som oanvänd hemma i Sverige.
– Jag vill sprida och inspirera och hitta nya arenor där vi arbetsterapeuter kan använda ny teknik. Men allt kan förstås inte digitaliseras. Att träna att ta på sig en tröja med en riktig tröja är fortfarande det bästa sättet. Och därför är det viktigt att kliniker är med vid utvecklingen av digitala hjälpmedel.
Inte ens i USA är virtuella hjälpmedel en vanlig komponent i arbetsterapeutens verktygslåda. Men Gittan Johansson talar om hur många fler funktioner som kan kombineras och övas i en virtuell övning. Men också om hur en digital verklighet kan vara det som gör att man för en stund glömmer allt det jobbiga i sin situation.
– Ibland kan en rush av endorfiner få räcka, även om man inte tränar så mycket funktion.
Ett av de digitala hjälpmedlen med mest evidens i dag är Hololens, smarta glasögon med en mixad verklighet: virtuella figurer och rummet runtomkring flyter ihop.
”Åh jävlar vad spejsat – fick jag poäng?”
– Åh jävlar vad spejsat – fick jag poäng? frågar Johan, en annan av Gittans patienter som för första gången tränar ögonmotorik med Hololens.
Johan insjuknade i TBE, hjärninflammation, i slutet av augusti och låg ”helt bortkopplad” på S:t Görans sjukhus i Stockholm i tio dagar. Efter det flyttade han till Danderyd och har sakta blivit så pass mycket bättre att han snart ska skrivas hem. Men mycket har förändrats.
– Jag har fått ställa om och bli försiktigare, kolla om det finns hiss och var räckena är. Jag tror inte jag behöver några anpassningar hemma, men det är många sysslor som ska återerövras – jag måste träna på att laga mat och tvätta själv.
På en egen skärm följer Gittan Johansson med i Johans upplevda verklighet i Hololens. Hon ser vad han ser och kan instruera honom i övningen. Johan ska sträcka sig fram och röra fiskar som simmar i luften framför honom. För att få poäng ska han röra samma fiskar som ”målfisken” nere till höger i glasögonen. Men målfisken byts ut, så det gäller att hålla koll.
– Vi jobbar med ganska mycket uppmärksamhet och du fick använda synen hela tiden, säger Gittan.
Johan tillägger att det också var bra för balansen. I en annan övning får han sitta ner och toucha tärningar framför sig – i rätt ordning. Han måste sträcka sig ganska långt fram (Gittan har dragit stolen bakåt) och övar på det sättet också bålstabilitet. Johan gillar övningen.
– Det är maxat och spännande med ny teknik. Man kan flytta ut ur sig själv litegrann. Och för mig är det här precis vad landstinget ska vara. De kan ta in ny teknik som kommer patienterna till del.
Men för Johan blir det ingen mer Cogtech. När han blir utskriven fortsätter han med dagrehab nära sitt hem. Inte heller David får komma tillbaka och flytta smileys i provrör. Men Gittan Johansson är kvar. Hon hoppas att titeln Årets arbetsterapeut ska ge henne ännu större möjligheter att dela med sig och i framtiden få se fler arbetsterapeuter använda virtuell teknik i yrket.
– Jag blir kvar på Cogtech. Flyttar väl bara om IFK Göteborg ringer och ber mig komma ner och träna kognition och snabbhet med dem.