Text: Anki Wenster Foto: André de Loisted
Sommartid kan hyresgästerna vila i solstolarna och känna sanden mellan tårna omgivna av vajande bambu och vindlande gångar – kanske med en drink i handen? Blir det svalt finns ett lusthus att krypa in i. Det är läge för det den här dagen. Höstrusket har drabbat Skåne och många av aktiviteterna har flyttat inomhus på Månstorps Ängar som är Sveriges första demensby och ligger i Västra Ingelstad.
Det gråmulna vädret lättas upp av en oktoberfest och i entrén hänger vimplar från taket och omger byns egen bar, Vingelbaren.
Arbetsterapeuten Marie Wirenstedt är heltidsanställd som Leva livet-inspiratör liksom arbetsterapeutkollegan Nathalie Stahlénius. De är i full färd med att förbereda eftermiddagens aktivitet med musik, kringlor, öl och bubbel med och utan alkohol.
– Vår huvuduppgift är att skapa en meningsfull vardag och livskvalitet för hyresgästerna. Vi har väldigt vida ramar och även när vi jobbar med gruppaktiviteter är det personcentrerat, säger Marie Wirenstedt.
Månstorps Ängar är en stjärnmärkt verksamhet. Det innebär att alla medarbetare är utbildade i bemötande och att arbeta med personer med minnesproblematik.
– En stor fördel är att så gott som alla, från lokalvårdare, kökspersonal till vård- och rehabiliteringspersonal har genomfört utbildningen från Svenskt Demenscentrum, vilket innebär att vi har en gemensam grund och ett gemensamt språk trots olika yrkeskunskaper. En stor del av utbildningen går ut på att träna på teamarbete och att lösa uppgifter tillsammans, säger Marie Wirenstedt.
Nathalie Stahlénius inflikar:
– En annan fördel är att det finns en sjuksköterska på varje plan och en gruppledare som vi har mycket bra utbyte med. Och i vardagsarbetet har vi nära samarbete med undersköterskorna, där fem är specialistutbildade inom demensområdet.
Genom samarbetet håller de sig uppdaterade när det gäller levnadsberättelser och genomförandeplaner för de 56 hyresgästerna. Men oavsett diagnos är det alltid personens aktuella förmågor som styr förhållningssättet och de framhåller att det handlar om bemötande, bemötande och återigen bemötande.
Nathalie påpekar att de också har en tillgänglig och engagerad verksamhetschef och korta beslutsvägar vilket gynnar teamarbetet. Som Leva livet-inspiratörer deltar de i ledningsgruppsmöten, men har även möten på sina respektive enheter i olika konstellationer.
Det blir många mötesplattformar vilket underlättar det interprofessionella lärandet, å andra sidan upplevs det ibland svårt att tidsmässigt hinna teama med fyra enheter där övrig personal jobbar skift. Men Marie och Nathalie betonar vilket fantastiskt arbete de har som får jobba salutogent och personcentrerat och använda sin arbetsterapeutiska kompetens i aktiviteter, där det även finns tillfälle att göra individ-miljö- och aktivitetsanalyser när det efterfrågas.
Inspirationen till Månstorps Ängar har hämtats från antroposofisk arkitektur med organiska former och välvda tak med dimgrå väggar, men även starka gröna och rosa färgskalor. Färger för själen. I orangeriet frodas klätterväxter och doftpelargoner som trivs i ljuset från takfönster. Med sina kunskaper kring miljö och upplevelser för alla sinnen har båda varit med och skapat miljön i boendets butik, som hyresgästerna kan besöka och göra inköp i, som för tankarna till en gammal lanthandel.
Marie lyfter ner en burk från hyllan och skruvar av locket och doften av blommigt te sprider sig.
– Reminiscens är viktigt och att få dofta och uppleva och ta på olika föremål som väcker minnen som man kan samlas runt och prata om.
När det gäller teamarbetet i stort är de överens – det funkar bra. Men det finns delar som kan förbättras. Det handlar bland annat om den ömsesidiga förståelsen för varandras arbeten, roller och uppgifter, vilket är en process som tar tid.
– För oss är det så naturligt och självklart med sinnesupplevelser och vad syftet med aktiviteten är. För omvårdnadspersonalen är det en aktivitet av många under arbetsdagen och vi kan ha lite olika fokus. Det kräver arbete från båda håll för att få till ett väl sammansvetsat team, säger Marie.
Personalgruppen ska även kunna bemöta beteendemässiga och psykiska symtom hos hyresgäster och varje yrkesgrupp ska få möjlighet att bidra med sin kompetens. För de äldre kan det svikta från stund till stund och från dag till dag och det handlar om att vara följsam, säger Nathalie och förklarar vidare.
– Det kanske inte alltid är uppenbart varför man lugnar på ett håll för att förhindra en allmän oro. Men man tänker så många steg längre och är lyhörd för signaler och vet hur affektsmitta kan förebyggas. Vi bidrar med vår kompetens om hur man kan tänka rent praktiskt med handlingsplan och åtgärder till övrig personal.
Gruppledaren Marie Olin som passerar håller med.
– Teamen är jätteviktiga och att alla professioner är delaktiga när man tar beslut om åtgärder för att förebygga oro. Hyresgästen kanske behöver komma ut någon timme extra och promenera och då jobbar alla efter det.
Demensbyns senaste tillskott är sinnenas trädgård skapad av en landskapsarkitekt. Här slingrar sig gångarna där man kan promenera eller rulla ut, följa spåret och hitta tillbaka. Trädgård, natur och djur är uppskattat av hyresgästerna.
– Vi tar även tillvara de kunskaper som redan finns både hos personal och hyresgäster och hur vi kan planera aktiviteterna tillsammans. Det finns Leva livet-ombud på enheterna och det händer mycket där också. Det är inte alla som förmår vara med eller har behållning av det vi erbjuder, säger Nathalie.
Måndag till fredag planerar de oftast en större aktivitet som musik och rörelse, det kanske kommer en trubadur, man gör en utflykt eller så följer man ett tema som den närliggande chokladkakans dag. På eftermiddagen är det oftast skapande verksamhet i mindre grupper, men det kan även ordnas en spontan aktivitet för de som har behov.
De har även hakat på föreningen Cykling utan ålder och införskaffat en stor lysande röd lådcykel med dekalen ”Alla har rätt till vind i håret”. Cykling funkar i de flesta väder – och det finns utrymme innan oktoberfesten drar igång – så Lilian och Clary kliver upp och tar plats på lådcykelns skinnsäte och Marie sveper in och stoppar om ben och fötter i grå yllefiltar.
Marie och Nathalie svidar om till dirndlklänning respektive Tyrolerdräkt och gästerna dyker upp en efter en.
En hyresgäst får en hjälpande hand vid förflyttningen från rollatorn till en stol av Reza Noori som har jobbat på Månstorps Ängar i drygt två år som undersköterska. Han trivs med att jobba med äldre och med teamarbetet.
– Vi är noga med att överrapportera till varandra och återkoppla om åtgärder och det funkar jättebra, säger han.
Ytterligare en champagnekork smäller.
– Det brukar vara intensivt i Vingelbaren, säger Marie.
Hon plockar fram en tjeckisk öl, enligt önskemål från en hyresgäst som föredrar barhäng i stället för att slå sig ner i den väggfasta soffan.
– Men självklart har vi koll på vad, hur mycket och vem vi serverar.
Tre damer slår sig ner i soffan och smuttar på sina glas prosecco. ”Det viktigaste är att vara glad och pigg och nöjd” säger en av dem.
Stämningen är på topp bland de 25 oktoberfestdeltagarna.
– Det känns att man gör skillnad, man får verkligen direkt feedback från hyresgästerna, säger Nathalie.
– Det är så skönt med mitt och Nathalies samarbete, det räcker att vi tittar på varandra så vet vi vad den andra menar eller vill uppmärksamma den andra på, säger Marie.
Nathalie nickar. Hon började som Leva livet-inspiratör i början av pandemin och kände att det var tufft att vara ensam.
– Det är en stor fördel att vara två och kunna diskutera och utveckla våra arbetssätt.