Text: Katja Alexanderson Foto: Josefine Stenersen
När Rebecka Segelstad gick på gymnasiet hade hon inte en tanke på att bli egenföretagare. Inte heller när hon pluggade till arbetsterapeut på Örebro universitet. Att det blev arbetsterapeutprogrammet är i mångt och mycket resultatet av att hon fick en depression som 19-åring.
– Jag var en klassisk ambitiös tjej, hade tre jobb och så tog en långvarig relation slut. Allting samtidigt, säger Rebecka och tillägger att hon vid den tiden brottades med vad hon skulle göra med sitt liv.
Hon fick stöd av familj och vänner för att ta sig ur sitt dåliga mående, någon arbetsterapeut träffade hon däremot inte. Erfarenheten från depressionen fick henne att förstå hur viktigt det är med balans i vardagen och fysisk aktivitet.
– När jag sedan fick veta att det fanns ett yrke där man kunde jobba med det, kände jag att det passade så bra. Då visste jag inte att man kan göra så mycket mer som arbetsterapeut.
Som 20-åring började hon på universitetet och först blev hon lite skrämd av studierna. I skolan hade hon haft vissa läs- och skrivsvårigheter, och svårt att sitta still. Men genom att hon nu kunde styra sitt pluggande och studera en hel del hemifrån funkade det bra.
– Först när jag kom ut på praktik blev det riktigt roligt. Det kände jag på alla mina praktikplatser.
Efter arbetsterapeutexamen 2014 började hon jobba inom Region Sörmland, först på sjukhuset i hemstaden Eskilstuna, därefter inom psykiatrin.
– Sen var jag två år på en vårdcentral, med framför allt handrehabilitering och hjälpmedel. Det var väldigt lärorikt.
Men regionens ganska tröga och hårt styrda organisation passade inte henne så bra, och hon kände att hon inte fick utvecklas på sättet hon ville. I stället valde hon att gå till en privat aktör, där hon skulle jobba med arbetsförmågebedömningar. Efter bara några veckor blev Rebecka uppsagd på grund av arbetsbrist och sökte jobb på en privat vårdcentral.
– Chefen sa att de inte kunde anställa mig, men föreslog att jag skulle starta eget så att de kunde hyra in mig. Då sa jag: ”Det kommer aldrig hända, tack och hej.”
När den strulande upphandlingen, som gjort att hon blivit uppsagd, gick i lås fick hon tillbaka sitt gamla jobb. Men några månader senare, hösten 2017, hade tanken på att bli konsult landat och hon startade eget vid sidan om. Först som enskild firma, men inom kort som aktiebolaget Segelstads Rehab. Rebecka fick uppdrag inom primärvården och det gick bra, väldigt bra till och med.
– Det som skulle vara vid sidan om blev mer och mer. Och i januari 2018 sa jag upp mig från jobbet. Sedan dess har jag helt försörjt mig på mitt eget företagande.
Kort därefter insåg Rebecka att hon inte kunde ta alla uppdrag själv och anställde sin första konsult i april 2018.
– Jag räckte inte till för de förfrågningar som fanns. Det var svårt geografiskt också.
I dag har hon 18 anställda och några egenföretagare i sitt team. De flesta är arbetsterapeuter, men även fysioterapeuter och psykologer. Konsulterna anställs per uppdrag och det varierar hur mycket de arbetar varje månad.
– Några jobbar i princip heltid, men de flesta mindre. Det är pensionärer som vill arbeta lite extra, några andra läser master eller magister.
Hon berättar att ett par av konsulterna har andra typer av jobb, men vill ha en fot kvar inom arbetsterapin. Andra konsultar för flera olika bemanningsföretag.
Den nya rollen som företagare var lite skrämmande. Det är mycket man ska kunna – allt från administration och kontakter med myndigheter till att finnas där för medarbetarna.
– Min man har pushat och stöttat mig väldigt mycket så att jag vågade ta det här steget. Jag har successivt vuxit in i rollen som chef, företagare och vd. Jag har inte gått någon ledarskapsutbildning, utan försöker vara den chef jag själv skulle vilja ha.
Konsulterna är spridda över landet, så även innan pandemin handlade det om att leda på distans. Själv har hon inte något externt kontor, utan har hela tiden utgått hemifrån. Rebecka anstränger sig för att finnas där för sina anställda när de behöver stöd. Hon försöker att alltid följa med konsulter ut första dagen hos en ny kund, och har kontinuerlig telefon- och mejlkontakt med sina konsulter under uppdragen.
– Jag är ödmjuk med att jag inte kan allt, eftersom jag inte har så lång erfarenhet, men det finns många kollegor i teamet som har väldigt bred kunskap. Jag har alltid någon jag kan fråga, och mina anställda kan hjälpa varandra.
Rebecka understryker att konsulterna behöver vara självgående, eftersom de oftast är den enda arbetsterapeuten hos kunden. Det stora ansvaret ska också synas i plånboken – du ska få mer betalt som konsult än som anställd.
Sedan starten har kunderna blivit fler och fler. Rebecka har nischat in sig på mindre privata vårdcentraler; verksamheter som behöver tillgång till arbetsterapeuter och andra hälsoprofessioner, men inte är tillräckligt stora för att anställa själva. En del kunder hittar till Segelstads Rehab på egen hand, via rekommendationer eller nätet, andra är ett resultat av aktivt säljarbete.
– Jag söker uppdrag och ringer runt och berättar vad vi kan göra, säger Rebecka och konstaterar att hon har stor nytta av att hon arbetade som säljare som ung.
De senaste tio månaderna har hon varit föräldraledig med sin dotter. Ledig och ledig. En del jobb har det blivit ändå, vilket har varit möjligt med en mormor som ställt upp mycket. Det har också underlättat att hennes man har jobbat hemifrån under pandemin.
– Under min föräldraledighet har företaget vuxit med nästan 100 procent.
När hon nu går tillbaka till jobbet är det dags för nästa steg. Rebecka kommer kraftigt dra ner på sitt eget konsultande och fokusera på att vara vd och chef. Men hon kommer att ha kvar ett uppdrag en dag i veckan hos sin första kund, Achima Care Fristadens vårdcentral. Och hon planerar för att Segelstads Rehab ska fortsätta växa. Nästa steg är att ha fast anställda, och utveckla kunderbjudandet.
– Om fem år har jag nog anställda konsultchefer som har hand om fysioterapi och psykosociala teamet – och en HR-chef.
Någon tanke på att gå tillbaka till att vara anställd har hon inte.
– Jag kommer att vara företagare fram till pensionen om det går bra. Det här är mitt drömjobb – jag får kombinera sälj med arbetsterapi.