Text: Fredrik Mårtensson Foto: Johan Gunséus
Saxnäs, Hemavan, Ammarnäs – Sanna Kärrman räknar upp några av småorterna i fjällkommuner dit jobbet kan föra henne och kollegorna inom arbetsterapi.
Basen för deras verksamhet är Lycksele men uppdraget täcker större delen av länets inland med i vissa fall 25 mil enkel resväg till brukare.
– Mycket har förstås blivit annorlunda under pandemin med betydligt mindre resande och fler videomöten, säger Sanna Kärrman.
Hur är jobbet organiserat?
– Jag och en kollega arbetar med barn- och ungdomshabilitering men vi har nära samverkan med vuxendelen och är totalt fem arbetsterapeuter. Vi tillhör Habiliteringscentrum inom regionen, men har våra lokaler vid en hälsocentral där vi också byggt upp visningsmiljöer med kognitivt stöd.
Hur började det?
– Egentligen får man gå tillbaka omkring 25 år i tiden med två arbetsterapeuter som då tänkte i nya banor med att inreda ett rum för kognitivt stöd. Ett naturligt tillfälle till vidareutveckling uppstod sedan för 6–7 år sedan när vuxenhabiliteringen samordnade sina lokaler med våra på barn- och ungdomssidan, vilket gjorde att vi kunde utöka med flera visningsrum.
Och nu digitalt?
– Ja, och det har växt fram utifrån att vi just har så otroligt långa avstånd till vissa brukare och deras närstående. Ska vi klara en lika vård för alla, oavsett bostadsort i länet, så underlättar det att ha visningsmiljöerna digitalt. Filmerna finns på Youtube, men vi ser ännu hellre att man utgår från vårt intranät för att se dem och att man den vägen även kan ta del av sidomaterial som exempelvis länkar.
Hur fungerade filmandet?
– Det var kul att pröva någonting nytt – för det var det verkligen att skriva manus och prata in det och göra filmer med bra vinklar, ljus och ljud. Vi har fått en hel del stöd av resurser inom regionen som Hjälpmedel Västerbotten. Det har också byggt på ett bra kollegialt samarbete i en grupp med mig, Monica Hällgren, Malin Frohm, Annica Algotsson och Marta Tegelström.
Vad kan du säga om ditt jobb?
– Jag trivs verkligen bra med den målgrupp jag jobbar med och att det ändå ger så varierande arbetsuppgifter. Och att hitta ett jobb i Lycksele som passar mig är en förmån. Jag är uppväxt här och pendlade till och med under studietiden i Umeå – 13 mil enkel resa.