Text & foto: Pontus Wikholm
På äldreboendet tre mil utanför Stockholm kan Eva-Lena Rindahl själv styra över sin dag. Och hon har tid att dela med sig av all sin erfarenhet. Under åren har hon haft över 100 studenter från över 20 länder. Men under det senaste halvåret har det varit ganska ensamt.
Saknar du dina studenter?
– I går hade jag min första grupp på studiebesök sedan i mars. Fyra arbetsterapeutstudenter från termin 1. Det börjar litegrann bli normalt igen. Vi har besöksförbud men nu får studenter komma in – med munskydd förstås. Men jag har saknat dem. De ställer så många jobbiga frågor. Jag tvingas förklara vad jag gör och varför det är arbetsterapi, och det hjälper också mig att bli självsäkrare i min identitet som arbetsterapeut.
Hur ser en vanlig dag ut?
– Klockan 7:00 sitter jag på morgonrapport. Natten säger sitt och vi planerar dagen. Jag tycker det är viktigt att arbetsterapeuten är med, natten kan ha specifika ADL-frågor eller frågor om hjälpmedel. Halv åtta sköter jag det administrativa. Kring kvart i åtta går jag runt i husen och då kommer det fler ärenden. Jag får sällan mejl, telefonsamtal eller en lapp på bordet, utan oftast: ”Vad bra att du kom, Nisses rullstol är lite konstig.” Och efter den första timmen finns det inget som heter vanlig dag.
Vad är roligast med ditt jobb?
– Det är när folk säger: ”Vad bra att du kommer”. Det är fint att vara behövd och kunna göra skillnad. Att hjälpa en 99-åring att bli delaktig i tillvaron är lite coolt. Även om det bara är att borsta tänderna, men det kanske är jättestort för 99-åringen.
Och mest utmanande?
– Kommunikationen. Att nå fram med information till omvårdnadspersonal. Det blir så lätt missförstånd och oklarheter, hur tydlig man än försöker vara. Men att ge upp är inget alternativ.
Vad brinner du för inom arbetsterapi?
– Oj, vad ska jag välja. Studenthandledning. Jag har handlett studenter på alla arbetsplatser jag varit, jag tröttnar aldrig. Djurs betydelse för äldres hälsa. Vi har haft hund, akvarium, en stor lång orm och nu har vi sex höns som springer omkring på innergården. Djur betyder så mycket för äldre. Hbtqia-frågor. De två sista är intersexuell och asexuell. Det är viktigt att alla får vara sig själva. Man kan inte förutsätta att en 95-åring är straight. Specialistutbildningen. Det finns bara sju specialistarbetsterapeuter inom äldrevård och äldreomsorg, och jag är nog den enda som jobbar som arbetsterapeut. Man kan vara specialist inom så många områden, och det vill jag föra vidare.
Fotnot: På Solskiftets instagramkonto når Eva-Lena ut till anhöriga: attendo_solskiftetsaldreboende.