Egenföretagaren Aras Hussein undersöker en patients hand.
Egenföretagaren Aras Hussein tycker att det roligaste med sitt jobb är att se polletten trilla ner hos personer som inte vet vad arbetsterapeuter kan bidra med.

Tog jobbet i egna händer

Två år efter examen startade Aras Hussein eget företag. Han tycker att fler arbetsterapeuter borde göra samma sak.

Text: Katja Alexanderson  Foto: Emelie Otterbeck

Sedan Aras Hussein tog examen 2016 har det gått i rekordfart. Först jobb inom psykiatrin, därefter på Arbetsförmedlingen och i början av 2018 startade han egna aktiebolaget Your Ability. Han mjuk­startade först, för att sedan köra på heltid från och med februari i år. Men i ett halvår till är han tjänstledig från Arbetsförmedlingen.

Varför startade du eget?

– När jag tog examen tänkte jag att jag skulle jobba i fem år och sedan starta eget. Men jag såg en stor efterfrågan på arbetsterapeuter, som inte bara beror på att det är brist på folk, utan att vi även behövs på områden där arbetsterapeuter inte är ­vanliga i dag. Bland annat läste jag jobb­annonser för andra yrken och tänkte att det är en arbetsterapeut de behöver. Sedan var jag i ett bra läge i livet. Min fru jobbar och vi har inga barn än.

Vad erbjuder företaget för tjänster?

– Jag är väldigt mån om att presentera oss som ett arbetsterapeutiskt konsultföretag, och inte enbart ett bemanningsföretag. Vi erbjuder exempelvis föreläsningar, det kan vara att vi går in och pratar om aktivitetsbalans eller återgång i arbete som en del av en gruppbehandling på en vård­central. Jag jobbar hårt med att sälja in oss där ­arbetsterapeuter inte är lika självklara och vi har till exempel ett uppdrag för ett hvb-hem. Just nu för vi samtal med en arkitektfirma för att se vad vi kan göra tillsammans.

Hur går affärerna?

– Bra, jag har fått tacka nej till många uppdrag. I början av februari anställde jag en person, Therese Brandner, som har ett eget uppdrag. Det är kul att ha någon att bolla med. Även om vi inte bara sysslar med bemanning, så håller det företaget rullande. Och man lär sig mycket genom att vara ute på olika arbetsplatser.

Vilken är den största utmaningen med att driva eget?

– Den första tiden var det allt man ska ­sätta sig in i – det gick mycket tid på eftermiddagar och kvällar efter jobbet. Det är tur att jag har en förstående partner. Sedan är det en utmaning att sälja in arbetsterapi på nya områden och få folk att offra lite tid av sin vardag för att lyssna på vad vi kan erbjuda. Men det kan vara svårt att göra sin röst hörd inom kommunen och regionen och veta vem man ska vända sig till.

Vad är roligast?

– Det roligaste är att se polletten trilla ner hos personer som inte vet vad arbetsterapeuter kan bidra med.

Kan du rekommendera andra att starta eget?

– Absolut, marknaden för arbetsterapeuttjänster är långt ifrån mättad. Om fler ­arbetsterapeuter startar eget kan det höja professionens status. Vi blir mer synliga och det kan bidra till höjda löner.

Aras Hussein

Gör: Driver egna företaget Your Ability AB i Eskils­tuna.

Bakgrund: Arbetsterapeutexamen 2016, har arbetat inom psykiatrin och på Arbetsförmedlingen.

Fritid: Prioriterad tid med fru, familj och vänner och självklart fotbollstittande på ­favoritlaget Juventus.