Ny version av instrumentet "Gap i vardagens aktiviteter (GAP)"

Gunilla Eriksson och Mandana Fallahpour
Upphovsrättsinnehavaren och författare Gunilla Eriksson, legitimerad arbetsterapeut, forskare vid Karolinska Institutet och docent vid Uppsala universitet, och nya medförfattaren Mandana Fallahpour, legitimerad arbetsterapeut, assisterande lektor vid Karolinska Institutet. Fotot på Gunilla har Susanne Guidetti tagit.

"Gap i vardagens aktiviteter (GAP)" är ett självskattningsinstrument som syftar till att undersöka om personer uppfattar sig vara delaktiga i de aktiviteter som de vill utföra i vardagslivet. Nu finns en ny version av GAP med bland annat uppdaterade texter och ICF-mappning.

Teoretisk grund för instrumentet Gap i vardagens aktiviteter (GAP) är Model of Human Occupation (MOHO). Instrumentet har hittills använts av arbetsterapeuter i forskning och i klinik med personer i vuxen ålder med funktionsnedsättning och deras närstående. Utifrån genomförda studier och utvärdering är instrumentet användbart oavsett funktionsnedsättning. Forskning visar att instrumentet mäter delaktighet i vardagens aktiviteter och har acceptabel validitet och reliabilitet för olika diagnosgrupper med funktions- och aktivitetsbegränsningar.

GAP:s självskattningsformulär innefattar 30 aktiviteter inom I-ADL, fritidsaktiviteter, sociala aktiviteter och arbete eller arbetsliknande aktiviteter, där personen besvarar två frågor:

  1. Utför du aktiviteten?
  2. Vill du utföra aktiviteten?

Personen besvarar frågorna med ett ”Ja” eller ”Nej” vid varje aktivitet. Arbetsterapeuten följer i GAP:s sammanställningsformulär upp gap mellan vad personen utför och vill utföra. Resultat ligger till grund för diskussion och interventionen med personen.

Det finns nu en ny version, 3.0/2024, av GAP att beställa. Nytt är bland annat uppdaterade texter, referenser och ICF-mappning samt några modifieringar i påståendena (items). Det är upphovsrättsinnehavaren och författaren Gunilla Eriksson, leg. arbetstera­peut, forskare vid Karolinska Institutet och docent vid Uppsala universitet, som tillsammans med nya medförfattaren Mandana Fallahpour, leg. arbetsterapeut, assisterande lektor vid Karolinska Institutet, har reviderat tidigare GAP-manual från 2017.

Den engelska översättningen i ny version och som e-manual kommer tidig höst 2024. 

Beställ GAP här