Hälso- och sjukvården föreslås undantas från utökad informationsplikt!

Vi konstaterar att de kraftfulla protester och påverkansaktiviteter som genomförts av oss och flera fack- och professionsförbund har givit resultat. Utredningen om stärkt återvändandeverksamhet, där informationsplikten ingick, har i dag överlämnat sitt slutbetänkande till migrationsminister Johan Forssell.

Det framkommer i utredningens förslag att hälso- och sjukvården, skola, socialtjänst och biblioteksverksamhet undantas från den utökade informationsplikten.

– Självklart är vi till viss del lättade att utredningen inte föreslår utökad informationsplikt rakt av för all offentlig sektor, säger Ida Kåhlin, förbundsordförande i Sveriges Arbetsterapeuter. Nu förutsätter jag att regeringen vid ett införande av utökad informationsplikt gör de undantagen som utredningen föreslår. Annars är det djupt olyckligt.

Utredningen föreslår dock ett utökat informationsutbyte för ett antal myndigheter, i syfte att stärka arbetet med att verkställa avlägsnandebeslut och motverka olovlig vistelse i landet. Urvalet av myndigheter bygger på att de bedöms ha tillgång till uppgifter om utlänningar som inte har rätt att vistas i Sverige, som de verkställande myndigheterna behöver. Förslaget innebär bland annat att Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogde­myndigheten, Pensionsmyndigheten och Skatteverket på eget initiativ ska lämna uppgifter om en utlänning till Polismyndigheten, om det finns anledning att anta att utlänningen inte har rätt att vistas i Sverige.

– Det är dock fortfarande mycket oklart hur våra medlemmar som arbetar inom de berörda myndigheterna som ska omfattas av en utökad informationsplikt kommer påverkas. Vi behöver utreda konsekvenserna på djupet i dialog med våra medlemmar innan vi uttalar oss ytterligare, avslutar Ida Kåhlin.

Här kan du läsa mer om utredningens förslag

Här hittar du ett urval av de debattartiklar som vi skrivit inom ämnet