Akademiker inom kommuner och regioner kräver mer attraktiva villkor och bättre löneutveckling

Akademiker inom välfärden, som arbetsterapeuter, bidrar genom sina unika kompetenser till att sektorn kan uppfylla och utveckla sitt samhällsuppdrag. Det menar AkademikerAlliansen som nu har lämnat över sina avtalskrav till arbetsgivarparterna Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Sobona.

Nu startar avtalsförhandlingar på central nivå om lön, löneprocesser och andra anställningsvillkor som ska börja gälla den 1 april 2025. Motparter är Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Sobona, kommunala företagens arbetsgivarorganisation. AkademikerAlliansen anser att avtalsrörelsen 2025 är viktig för att kunna påverka medlemmarnas anställningsvillkor, löneprocesser och arbetsmiljö.

- En förutsättning för att kommuner och regioner ska kunna rekrytera och behålla den kompetens som behövs i verksamheten på kort och lång sikt är att våra medlemmar upplever att deras kompetens värdesätts både i form av konkurrenskraftiga löner och anställningsvillkor, säger Kristina Hultman, AkademikerAlliansens ordförande tillika vice förbundsordförande i Sveriges Arbetsterapeuter.

En god arbetsmiljö för ett hållbart arbetsliv

Våra medlemmars bidrag till verksamheten ska motsvaras av en god löneutveckling och konkurrenskraftiga lönenivåer. Det måste också finnas en tydlighet kring förväntningar, mål och kriterier för lönesättningen där de individuella prestationerna och bidragen till verksamheten kopplas till lönesättningen.

- Vi har också rätt till ett yrkesliv i balans och arbetsförhållanden som ger förutsättningar för ett långt och hållbart arbetsliv, säger Kristina Hultman. Arbetsgivare behöver ta aktivt ansvar för att medarbetarna får den återhämtning som arbetet kräver. Återhämtning bör betraktas som en lika naturlig del av arbetet som exempelvis produktivitet och kreativitet. Därför ska planering och uppföljning av återhämtning ske regelbundet.

Utdrag ur AkademikerAlliansens yrkanden
För att uppnå våra övergripande mål yrkar vi bland annat på:
  • att arbetsgivaren redovisar de analyser som ligger till grund för lönestruktur, löneutveckling och det uppfattade kompetensförsörjningsbehovet.
  • att lönekriterier ska anpassas utifrån verksamhetens uppdrag, mål, behov och förutsättningar. Och att lönekriterier ska vara kommunicerade till lönesättande chefer och medarbetare.
  • att erfarna medarbetare oavsett löneläge ska kunna erhålla löneökningar i paritet med deras betydelse för och bidrag till verksamheten.
  • att veckovilan ska definieras på motsvarande sett som skett kring dygnsvila, med betald kompensationsledighet.
  • att beordrat arbete utöver ordinarie angiven normalarbetstid alltid utgör övertid
  • att det ska vara tydligt varför man väljer provanställning istället för en tillsvidareanställning.
  • att graviditetspenning ska likställas med föräldraledighet.


AkademikerAlliansen är en organisation för förhandlingssamverkan för akademiker i kommuner, regioner och kommunala företag. AkademikerAlliansen består av 16 Sacoförbund som tillsammans företräder närmare 90 000 akademiker inom sektorn.

Läs hela avtalsinriktningen

Läs pressmeddelandet

Läs mer om AkademikerAlliansen