På frukostwebbinariet den 27 oktober klockan 8.00- 9.00 deltar bland andra förbundsordförande Ida Kåhlin och Malin Ekman Aldén, generaldirektör på Myndigheten för delaktighet.
Ida KåhlinMalinEkmanAldén
Digitaliseringen påverkar människors vardag inom alla områden. Den förenklar mycket för många och gör vårt samhälle effektivare. Men tyvärr inte för alla. Många lever idag i ett digitalt utanförskap på grund av bristande tillgänglighet till digitala miljöer, produkter och tjänster.
Det kan vara en stor utmaning att betala sin parkeringsavgift via en app, betala sina räkningar utan BankId, hålla kontakt med nära och kära digitalt, använda hushållsapparater eller checka in via en automat på en flygplats. Det är heller inte ovanligt att äldre människor blir beroende av hemtjänst till följd av att vardagstekniken i hemmet blir för komplicerad att använda; om den nya mikrovågsugnen är för krånglig, kan man inte värma sin mat.
Kunskap och förståelse om hur digitaliseringen påverkar människor och våra möjligheter att fungera i ett allt mer digitaliserat vardags- och samhällsliv kräver en specialiserad form av kompetens. Den kompetensen har vi arbetsterapeuter. Arbetsterapeuter har kompetens att både på individnivå och samhällsnivå verka för digital delaktighet.
Anmälan är stängd
Anmälan är nu stängd. Länk till webbinariet skickas ut under eftermiddagen den 26 oktober till dig som har anmält dig. Om du missade att anmäla dig kan du se webbinariet i efterhand här på vår webbplats.
Lyssna på dessa personer vid webbinariet:
Ida-Maria Barchéus
Leg. arbetsterapeut och doktorand vid Hälsa, medicin och rehabilitering, Institutionen för hälsa, lärande och teknik, Luleå tekniska universitet.
Jag kommer i min presentation utgå från den forskning som jag arbetar med i mitt doktorand projekt vid Luleå tekniska universitet, där vi utvecklar och prövar en helt ny internetbaserad arbetsterapeutisk intervention. Under min presentation kommer jag inspirera och bidra till reflektion om hur nya internetbaserade arbetsterapeutiska interventioner har potential att påverka framtidens arbetsterapi. Hur vi genom att både förändra innehåll och leveranssätt av arbetsterapi kan påverka klienter att ta en aktiv roll och blir medskapare och av sin egen hälsa. För att vi ska lyckas med omställning till Nära vård behöver vi våga vara öppna för nya arbetssätt som möjliggör att vi använder vår kompetens och våra resurser på nya sätt.
Ingrid Grange
Leg. arbetsterapeut och beteendevetare med intresse för digitalisering och erfarenheter från region och kommun. Hon arbetar idag i Lerums kommun med utvecklingsarbete inom digitaliseringsområdet.
Arbetsterapeuter - jordens änglar i människans tjänst
Om storheten med arbetsterapeuter, varför offentlig sektors digitalisering behöver de samt några goda exempel från verkligheten.
Magnus Zingmark
Leg. arbetsterapeut och Med.dr. bitr forskare CASE Lund Universitet, FoU-ansvarig Hälsosamt åldrande Östersund samt Gästforskare Epidemiologi Global hälsa vid Umeå Universitet.
Digitalisering kommer att vara centralt i omställningen till Nära vård och främjar en hållbar användning av våra begränsade resurser. Hur kan vi som arbetsterapeuter nyttja den möjligheten? Digitala hembesök är ett sätt att öka tillgänglighet till arbetsterapeutisk kompetens och Web-baserade tjänster för äldre personer är en annan proaktiv möjlighet att främja hälsa.
Under frukostwebbinariet delas även utmärkelserna Årets arbetsterapeut och Årets arbetsterapeutstudent ut.
Läs mer om Arbetsterapins dag här!